Otroci so tudi žrtve samomorilskih napadov. Foto: EPA
Otroci so tudi žrtve samomorilskih napadov. Foto: EPA
Afganistanski otroci
Afganistan je ena izmed držav, kjer so razmere za življenje otrok najtežje. Foto: EPA

V poročilu afganistanske skupine za človekove pravice Afghaniostan Rights Monitor (Arm) piše, da je bilo od skupno 2.421 civilistov, ki so bili lani ubiti v incidentih, povezanih s spopadi, 739 mlajših od 18 let.

Okoli 64 odstotkov teh je bilo ubitih v napadih talibanov, predvsem v eksplozijah obcestnih bomb. Odgovornost za smrt 17 odstotkov otrok nosijo tuje sile v državi.

Največ otrok je bilo ubitih v najnevarnejših južnih afganistanskih pokrajinah Kandahar in Helmand ter v pokrajinah Kunar in Kunduz.

Novačenje otrok na obeh straneh
ZN in organizacije za človekove pravice so pozvali k zaščiti otrok. Talibanske upornike so pozvali k prenehanju novačenja otrok ali njihove uporabe za samomorilske napadalce, medtem ko so afganistansko vlado pozvali k ukrepanju proti novačenju in spolnim zlorabam otrok provladnih milic, poroča medijski humanitarni projekt ZN-a Irinnews.

Afganistanske organizacije za človekove pravice so še posebej zaskrbljene nad zlorabami otrok, ki so jih zagrešile novooblikovane provladne milice, ki jih najemajo tudi ameriške in Natove sile.

Poveljnik vseh tujih sil v Afganistanu ameriški general David Petraeus je branil njegovo politiko novačenja v provladne milice, saj gre po njegovih besedah za "mobilizacijo vasi in dolin za svojo obrambo".

Po ameriških zakonih sta novačenje in uporaba otrok za vojaške namene nezakonita. Talibani imajo v svojem kodeksu delovanja zapisano, da je prepovedano novačenje otrok, ki še niso poraščeni po obrazu.