V torek je Bagdad stresla serija eksplozij. Umrlo je najmanj 60 ljudi. Foto: EPA
V torek je Bagdad stresla serija eksplozij. Umrlo je najmanj 60 ljudi. Foto: EPA

Hanin Mudir, eden izmed preživelih, je v bolnišnici za agencijo Reuters dejal: "Strelci so ponoči vlomili v našo hišo, štirikrat ustrelili mojega očeta v glavo, ubili moja dva brata, mojega bratranca, streljali so na vse, ki so jih videli. Pobegnil sem skozi zadnja vrata."

Latifija je mesto v versko mešani pokrajini, na vrhuncu iraškega upora ameriški okupaciji leta 2006 in 2007 znani tudi kot trikotnik smrti. Sektaško nasilje v Iraku je v zadnjih mesecih v porastu in je najvišje od leta 2008. Samo avgusta je bilo ubitih več kot 800 ljudi, pri čemer je bila provinca Bagdad najbolj prizadeta.

Za zadnji napad ni odgovornosti prevzela še nobena skupina. Sunitski skrajneži, povezani z Al Kaido, sicer večkrat napadajo pripadnike šiitske večine v državi.

Napad na vojsko
V ločenem incidentu je bilo pet vojakov ubitih v eksploziji obcestne bombe, ko so se peljali skozi mesto Tamija, severno od Bagdada.

Pet policistov pa je bilo v samomorilskem napadu na tamkajšnjo policijsko postajo ubitih v Mosulu, je sporočila policija. Takšni napadi so postali iraška stalnica, poroča BBC.

V torek je bilo najmanj 60 ljudi ubitih v seriji eksplozij avtomobilov bomb in streljanj v pretežno šiitskih predelih Bagdada. Od januarja je bilo po podatkih Združenih narodov ubitih več kot 5.000 ljudi, 12.000 pa je bilo ranjenih.