Za izpustitev južnokorejskega tankerja so somalijski pirati lani iztržili rekordnih 9,5 milijona dolarjev. Foto: EPA
Za izpustitev južnokorejskega tankerja so somalijski pirati lani iztržili rekordnih 9,5 milijona dolarjev. Foto: EPA

333-metrov dolg tanker Irene z dvema milijonoma sodčkov nafte so morski razbojniki napadli in zavzeli ob obali Omana. Tovor predstavlja kar 20 odstotkov ameriškega dnevnega uvoza.

Ugrabitev tankerja, ki je bil namenjen v Mehiški zaliv, je potrdil njegov grški upravitelj Enesel, ki je sporočil, da za zdaj nimajo stikov z ugrabitelji, za katere se domneva, da prihajajo iz Somalije. Na tankerju je 25-članska posadka - 17 Filipincev, sedem Grkov in en Gruzijec.

V torek so pirati z avtomatskim orožjem in granatami v Indijskem oceanu zavzeli italijanski tanker in ga preusmerili proti Somaliji.

Napad se je zgodil 800 kilometrov od obale Indije in skoraj 1.300 kilometrov od obale Somalije. V napadu naj ne bi bil poškodovan nihče od 17 indijskih in petih italijanskih mornarjev.

Ogrožena oskrba z nafto
Pirati iz Somalije, ki se že dve desetletji "utaplja" v brezvladju, so vse večja nevarnost za tovorne ladje v Adenskem zalivu in zdaj še v Indijskem oceanu.

Združenja ladjarjev opozarjajo, da je kar 40 odstotkov oskrbe z nafto, ki poteka prek Adenskega zaliva in Arabskega morja, v zelo veliki nevarnosti zaradi vse bolje opremljenih somalijskih piratov, ki lahko z večjimi ladjami pljujejo vse dlje in dalj časa.

Joe Angelo, upravni direktor zveze Intertanko, ki združuje večino lastnikov tankerjev, meni, da ugrabitev tankerja Irene pomeni pomemben obrat v vplivu piratstva v Indijskem oceanu.

"Če bo piratstvo v Indijskem oceanu ostalo nezmanjšano, potem bo ogrozilo ključne prometne poti in močno prizadelo dostavo nafte v ZDA in druge dele sveta," je opozoril Angelo.

Kljub navzočnosti mornaric iz več držav so morski razbojniki še vedno aktivni in na leto poberejo več deset milijonov dolarjev odkupnin za ugrabljene ladje. Potem ko je tujim vojaškim ladjam in vojakom uspelo omejiti piratstvo v Adenskem zalivu, zdaj morski razbojniki s pomočjo boljših ladij sejejo strah v Indijskem oceanu.