V rokah morskih razbojnikov je trenutno 14 ladij in okoli 200 članov posadk. Foto: EPA
V rokah morskih razbojnikov je trenutno 14 ladij in okoli 200 članov posadk. Foto: EPA

Ladjo MV Charelle, ki pluje pod zastavo Antigue in Barbadosa, so napadli 60 morskih milj od obale Omana, je sporočil Nato. Gre za "prvi primer oboroženega ropa zunaj običajnega območja delovanja piratov", je povedal poročnik Alexandre Fernandes s portugalske protipiratske ladje, ki v okviru Nata preganja morske razbojnike v Adenskem zalivu. Razlog za napad pred Omanom vidi poročnik v tem, da pirati "verjetno skušajo razširiti svoje dejavnosti na območja, kjer je manj vojaških ladij, ki patruljirajo".

Ugrabljena ladja naj bi bila zdaj na poti v Somalijo. Koliko članov posadke je na njej in njihova nacionalnost ni znano.

Ameriška mornarica je ta teden opozorila, da so somalijski pirati svoje področje delovanja razširili daleč od vzhodnoafriške obale. O napadih piratov poročajo celo z Rdečega morja in okolice Sejšelov. Pirati pa se niso razširili le severno in južno od somalijske obale temveč tudi dlje na odprto morje.

Po podatkih mednarodnega pomorskega urada je bilo v prvi polovici letošnjega leta ob somalijski obali več napadov kot v celem lanskem letu - 132 prijavljenih napadov v primerjavi s 111 napadi leta 2008. Po drugi strani pa je bilo manj teh napadov uspešnih - pirati so uspešno "plenili" 29-krat, lani pa 42-krat.

T. V.