Na tržnici v okrožju Orgun je v napadu za zdaj neznanega napadalca umrlo najmanj 89 ljudi. Foto: Reuters
Na tržnici v okrožju Orgun je v napadu za zdaj neznanega napadalca umrlo najmanj 89 ljudi. Foto: Reuters
Nekaj ur pred napadom v Orgunu so talibani v Kabulu napadli vozilo uslužbencev predsedniške palače. Umrla sta dva človeka. Foto: Reuters

Afganistanske oblasti sporočajo, da je napadalec na tržnico v okrožju Orgun zapeljal terensko vozilo z razstrelivom in ga detoniral. Tržnica je bila v tem času polna nakupovalcev. Provinca Paktika meji na pakistansko pokrajino Severni Vaziristan. Orgun je sicer eno varnejših območij v Paktiki, čeprav naj bi bila tam oborožena skupina Hakani.

Namestnik tamkajšnjega policijskega poveljnika Nisar Ahmad Abdulrahimzaj je dejal, da je bila policija obveščena o napadalcu in ga je preganjala, preden je izvedel napad, poroča Al Džazira.

Predstavnik obrambnega ministrstva je za BBC dejal, da je večina smrtnih žrtev žensk in otrok. Afganistanska vojska še čisti ruševine in išče morebitne preživele. Kot je dejal general Zahir Azimi, je bilo v bolnišnice odpeljanih okoli 42 ranjenih. Ena izmed prič je dejala, da v bolnišnicah ni prostora za vse žrtve in da se ljudi oskrbuje kar na ulicah.

Okrožni guverner Mohamed Raza Karoti je za Reuters dejal, da bo ranjenih gotovo več kot sto, "povečalo pa se bo tudi število mučenikov".

Napad za napadom
Napad se je zgodil le nekaj ur po tem, ko sta bila dva člana medijske ekipe odhajajočega predsednika Hamida Karzaja ubita v eksploziji obcestne bombe v Kabulu.

Za ta napad so odgovornost prevzeli talibani, ki so za tarčo vzeli vozilo, ki je prevažalo zaposlene v predsedniški palači na delo.

Novi napadi so se zgodili nekaj dni po dogovoru dveh afganistanskih predsedniških kandidatov o reševanju spora glede izidov predsedniških volitev prejšnji mesec. Abdulah Abdulah in Ašraf Gani sta se sporazumela, da bosta spoštovala izid ponovnega štetja glasov.

ZN opozarja na število civilnih žrtev
Prejšnji teden so Združeni narodi sporočili, da se je število žrtev med civilisti v prvi polovici leta povečalo skoraj za četrtino.

Poročilo ZN-a o žrtvah med civilisti med januarjem in junijem ugotavlja, da je bilo teh žrtev 4.853, kar je 24 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Od teh je smrtnih žrtev 1.564.