Resnična roka sprave ali le visokoleteče besede s figo v žepu? Foto: EPA
Resnična roka sprave ali le visokoleteče besede s figo v žepu? Foto: EPA

Pjongjang je še sporočil, da si želi ponovnega odprtja urada za gospodarsko sodelovanje med Korejama, ki so ga zaprli lani, potem ko so se odnosi med Severno in Južno Korejo zaostrili. Severna Koreja bi poleg tega rada obnovila pogovore med Rdečima križema, ki sta organizirala obiske Južnih Korejcev v Severni Koreji. Te so prekinili leta 2008, potem ko je bila med enim ubita ženska.

Tamkajšnji odbor je zapisal, da "ni potrebe dvomiti o resničnih namenih" Pjongjanga, ko ta predlaga pogovore. V sporočilu severnokorejske oblasti še pozivajo južne sosede, naj "opustijo vse zle slutnje, odprejo svoja srca in se pozitivno odzovejo na njihov predlog".

Severna Koreja je obnovitev pogovorov predlagala že v sredo, vendar so v Seulu predlog zavrnili, češ da ni resen. Presodili so, da gre za del propagande Severne Koreje, in jo pozvali, naj dokaže, da misli resno. Tudi ob novih ponudbah Južni Korejci ostajajo precej zadržani, dejali so le, da bodo predloge Pjonganga "preučili".

Ne da se kar tako pozabiti ...
Odnosi med Korejama so se še dodatno zaostrili po potopitvi južnokorejske vojaške ladje Čeonan marca lani, v kateri je umrlo 46 ljudi, in ob novembrskem obstreljevanju južnokorejskega otoka, ki je terjalo štiri žrtve.

V Severni Koreji sicer danes praznuje rojstni dan naslednik na mestu voditelja države Kim Džong Un, vendar niso predvidene nobene uradne slovesnosti.

Kim Džong Un naj bi bil v poznih 20. letih, septembra lani pa so ga povišali v generala in mu dodelili pomembne položaje v komunistični partiji, kar pomeni, da ga je zdajšnji voditelj, njegov oče Kim Džong Il, ki ima precejšnje zdravstvene težave, izbral za naslednika.