Jongbjon je do zdaj veljal za edini severnokorejski jedrski objekt. Foto: EPA
Jongbjon je do zdaj veljal za edini severnokorejski jedrski objekt. Foto: EPA

Južnokorejski mediji so poročali, da naj bi Severna Koreja poleg Jongbjona jedrske aktivnosti izvajala tudi na treh izmed štirih novih lokacij. Južnokorejski zunanji minister Kim Sung Hvan je dejal, da skrbno spremljajo severnokorejske jedrske aktivnosti in poročila o novih jedrskih objektih, vendar ni mogel potrditi števila morebitnih novih lokacij za bogatenja urana.

Novi objekti za bogatenje urana bi severnokorejski režim opremili z novimi viri materiala za izdelavo jedrskega orožja poleg tistega v Jongbjonu, kjer proizvajajo plutonij. Na sovjetskem modelu temelječ jedrski program v Jongbjonu je bil sicer zamrznjen v zdaj že propadlem dogovoru o jedrskem razoroževanju.

Poročila o novih severnokorejskih jedrskih lokacijah so se pojavila po tem, ko je ruski zunanji minister Sergej Lavrov kritiziral Pjongjang zaradi njegovega jedrskega programa in napada na južnokorejski otok prejšnji mesec, ko so bili ubiti štirje ljudje.

Skrb glede razsežnosti severnokorejskega jedrskega programa se je še povečala po obisku ameriškega jedrskega strokovnjaka Siegfrieda Heckerja v Jongbjonu, kjer je po pripovedovanju videl več sto centrifug in bil "osupel" nad sodobnimi jedrskimi objekti.

Nekaj spodbudnih novic glede Korejskega polotoka prihaja iz Kitajske, najbolj tesne zaveznice režima v Pjongjangu, ki je sporočila, da je njen odposlanec dosegel dogovor s severnokorejskimi oblastmi, da se bodo te zavzele za umiritev napetosti med obema Korejama, ki sta tehnično še vedno v vojni.

Odstop sredi krize
Medtem je kljub napetostim s Severno Korejo odstopil načelnik južnokorejske vojske, general Hvang Eui Dong, kar je nov velik udarec za južnokorejsko vojsko, ki se je znašla pod udarom kritik zaradi mlačnega odziva na severnokorejski napad. Hvang, ki je položaj zasedel šele junija letos, se je znašel sredi škandala o visokih zaslužkih pri nekem nepremičninskem poslu.

"General Hvang je ponudil odstop, potem ko so se v medijih pojavila poročila o njegovih investicijah v nepremičnine, saj je presodil, da bi bilo neprimerno, da ostane na položaju v času, ko je treba reformirati vojsko," je povedal neimenovani predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva.