Kljub posredovanjem vojske se protesti v sirskih mestih nadaljujejo. Foto: Reuters
Kljub posredovanjem vojske se protesti v sirskih mestih nadaljujejo. Foto: Reuters

Protivladni aktivisti zatrjujejo, da gre za ene najbolj množičnih protestov od njihovega začetka sredi marca. Najmanj trije ljudje so bili ubiti v mestu Homs v osrednjem delu države, ko so varnostne sile streljale na protestnike. Dva sta bila ubita v prestolnici Damask in eden v Daraji blizu prestolnice, je za AFP povedal aktivist Amar Korabi.

Novi protesti, nove žrtve
Aktivist iz Homsa, ki leži 160 kilometrov severno od Damaska, je povedal, da so varnostne sile v mestu ubile dva, ranile pa najmanj 12 protestnikov in da se je protesta udeležilo 100.000 ljudi. Podporniki režima v civilnih oblačilih naj bi protestnike napadli z noži in jih 12 ranili.

Trije ljudje naj bi bili ubiti v vojaški operaciji, katere cilj je zajeziti beg civilistov v Turčijo, kamor se je zateklo že več kot 10.000 sirskih beguncev. V Hami, ki leži 40 kilometrov severneje od Homsa, naj bi se po različnih podatkih protestov udeležilo okoli 200.000 ljudi, kar naj bi bil najmnožičnejši protest od začetka protirežimskih protestov sredi marca.

Režim ponuja drugo zgodbo
Državna televizija medtem predvaja posnetke demonstracij v podporo režimu v mestih Alep na severu in Suveida na jugu. Videti je ljudi, ki nosijo sirske zastave in fotografije Al Asada ter vzklikajo: "Bog, Sirija, Bašar, to je to!"

Od začetka protestov sredi marca je bilo ubitih najmanj 1.360 civilistov in 343 pripadnikov varnostnih sil, na tisoče ljudi pa so oblasti aretirale.