"Konec 40 let strahu, Bašir mora oditi. Hafez je šel v pekel, Bašir gre v ječo," je napisal eden od protestnikov v Damasku. Foto: Reuters
Libanon
V Libanonu živeči Sirci so pripravili proteste v podporo Al Asadu. Foto: Reuters

V Siriji že več kot tri mesece po zgledu drugih ljudskih vstaj v arabskem svetu potekajo protesti proti vladavini predsednika Bašarja Al Asada, ki je oblast podedoval od svojega očeta Hafeza Al Asada, ko je ta leta 2000 umrl. Protestniki med drugim zahtevajo več političnih svoboščin, oblast pa je demonstracije nasilno zatrla, kar je v beg, predvsem proti Turčiji, pognalo na tisoče ljudi. Samo v četrtek je pred nasiljem v Turčijo zbežalo 1.500 ljudi.

Ostrostrelci na strehah
Kot v preteklih tednih so sirski aktivisti pozvali ljudi, naj se po petkovih tradicionalnih muslimanskih molitvah pridružijo protestom. "Bašar ni več moj predsednik in njegova vlada me ne predstavlja več," so aktivisti na spletnem socialnem omrežju Facebook napisali kot slogan tega tedna. V Damasku, Homsu, Hami, Deradži, Kamišli in Deir Al Zuru se je na pozive odzvalo na tisoče ljudi.

"Varnostna policija je najprej uporabila solzivec, nato pa so začeli streljati s streh, ko so se vzkliki proti Al Asadu nadaljevali. Trije mladi so bili ubiti. Videl sem dve trupli, ustreljeni v glavo, in eno ustreljeno v prsni koš," je za Reuters po telefonu povedal eden izmed prebivalcev Barzeha, glavnega predela sirske prestolnice Damask. V streljanju je sicer umrlo pet ljudi, ranjenih je bilo 25.

"Policija in vojska sta že pred dnevi obkolili Berzeh, a se je protestnikom uspelo prebiti iz dveh mošej. Varnostna policija zdaj preganja protestnike po ulicah in strelja vsevprek," je dodal moški, ki se je predstavil kot Husam.

O smrti med protestniki poročajo tudi iz mesta Homs, kjer so varnostne sile ubile pet ljudi. V mestu Kisvah južno od Damaska je umrlo pet ljudi.

Sirska državna televizija je poročala, da so oboroženi moški v Berzehu streljali na varnostne sile in pri tem ubili tri civiliste ter ranili nekaj policistov.

Na seznam še štirje lani iranske revolucionarne garde
Voditelji držav članic Evropske unije so medtem na vrhu v Bruslju razširili sankcije proti vladi Al Asada in na seznam ljudi, ki jih sankcije zadevajo, dodali tri člane iranske revolucionarne garde, ker so "priskrbeli opremo in podporo, da bi sirskemu režimu pomagali zatreti proteste v Siriji", ter štiri Sirce.

Voditelji so sprejeli izjavo, v kateri so obsodili nasilje sirske vojske nad civilnim prebivalstvom v bližini meje s Turčijo, kamor se jezateklo več kot 11.000 ljudi. Voditelji so "najostreje obsodili trajajoče zatiranje in nesprejemljivo in grozljivo nasilje sirskega režima proti lastnim državljanom".

"Z izbiro zatiranja namesto izpolnjevanja obljub o širših reformah je režim postavil pod vprašaj svojo legitimnost," so še zapisali voditelji EU-ja in se zavzeli za to, da se odgovorne za zločine in nasilje nad civilisti pokliče na odgovornost.