Urednika Ekrema Dumanlija je ob izpustitvi sprejela navdušena množica. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Urednika Ekrema Dumanlija je ob izpustitvi sprejela navdušena množica. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Gülen, ki je vodja vplivnega duhovnega in družbenega gibanja Hizmet, zavrača obtožbe turških oblasti, da vodi teroristično organizacijo. Vpliven turški klerik, ki od leta 1999 živi v ZDA, je sicer sovražnik številka predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ankara je skušala že večkrat doseči njegovo izročitev.

Izpustili osem predstavnikov medijev
Odgovorni urednik časnika Zaman Ekrem Dumani je bil med osmimi osumljenci, ki so jih izpustili na prostost. A glede na to, da ne sme zapustiti države, ga očitno čaka sojenje. Medtem pa vodja televizijske postaje Samanyolu Hidayet Karaca in trije policisti ostajajo v zaporu. Po poročanju turških medijev so proti četverici tudi vložili obtožnice - proti Karaci zaradi "oblikovanja in vodenja teroristične organizacije", proti policistom pa zaradi "članstva v teroristični organizaciji".

Po nedeljski raciji je v zaporu končalo več kot 20 domnevnih nasprotnikov vlade, med njimi novinarji, producenti in scenaristi. Oblikovali naj bi nezakonito organizacijo in skušali prevzeti oblast v državi, a kritiki pravijo, da gre za še en poskus utišanja kritičnih medijev v državi.

Pregon Gülenovih privržencev
Glavna tarča nedeljske racije sta bila televizija Samanyolu in časnik Zaman, ki sta povezana z gibanjem Hizmet. Erdogan že od lani preganja domnevne Gülenove privržence, ki so bili nekoč njegovi zavezniki. T. i. gülenistom očita, da vodijo "vzporedno državo" in želijo strmoglaviti vlado. Hizmet zavrača vse očitke.