Ukrep Avstrije, ki je začasno ustavila reševanje novih zahtev za azil, ne bo vplival na reševanje prošenj za azil, ki že potekajo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrep Avstrije, ki je začasno ustavila reševanje novih zahtev za azil, ne bo vplival na reševanje prošenj za azil, ki že potekajo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V Italiji so od začetka letošnjega leta rešili 56.000 ljudi. V Sredozemskem morju je utonilo 1.700 ljudi, pri čemer so našli le 100 posmrtnih ostankov. Samo letos so prijeli 53 tihotapcev ljudi, 27 pa so jih prijeli zaradi pomoči pri tihotapljenju. V Italiji je trenutno 84.000 beguncev.

false
V Italiji so od začetka letošnjega leta rešili 56.000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Predsednik deželne vlade Veneta Luca Zaia je v pismu prefekturo pozval, naj beguncev ne pošilja v turistične kraje v deželi. Kot je opozoril, si dežela zaradi beguncev ne more privoščiti škode v turizmu. Tudi vodilni politiki stranke Severna liga so pozvali prefekture, naj umaknejo begunce iz obmorskih krajev na Jadranu in začasna bivališča za migrante poiščejo v drugih italijanskih mestih.

"Noben begunec ne bi smel biti v letoviščih. Konkurenca je za naše tuje goste dovolj huda," je poudaril Zaia. Po letih potrošniške krize in upadanja števila turistov si turizem v regiji ne more privoščiti dodatnih bremen, je dejal. "Begunci v hotelih odganjajo turiste, trpijo pa naša letovišča," poudarjajo hotelirji več letovišč, ki so v zadnjem času priča upadanju števila turistov.

Krizne razmere v Italiji se zaostrujejo
Milanska železniška postaja je postala glavno pribežališče migrantov, ki prispejo v Italijo. Tam je samo v noči na petek prenočilo okoli 350 beguncev, vsi pa čakajo na priložnost, da bi odpotovali naprej proti severu Evrope. Za begunce na železniški postaji skrbi Rdeči križ, ki jim deli vodo in življenjske potrebščine, prav tako pa jih informira o pogrešanih sorodnikih, o njihovem pravnem položaju v EU-ju ter voznih redih naslednjih vlakov na sever.

Veliko migrantov je tudi na rimski avtobusni postaji Tiburtina. Potem ko je policija v četrtek pregnala stotine migrantov, ki so tam več dni vztrajali kljub vročini, so se oblikovale nove skupine beguncev, ki si želijo z avtobusi odpotovati na sever. Številni izmed njih so prenočili ob zunanjih stenah osrednjega pokopališča Verano.

Tudi na italijansko-francoski meji je položaj težek
Desetine afriških migrantov je prijela francoska policija, ki je okrepila nadzor na mejnem prehodu Ventimiglia, da bi preprečili prihod migrantov. Na stotine migrantov vsak teden poskuša prečkati mejo med Italijo in Francijo. Večina beguncev poskuša zaobiti policijsko kontrolo v Ventimiglii in priti v Francijo z vlakom.

Avstrija ustavila reševanje novih zahtev za azil
Reševanje vseh novih zahtev za pridobitev azila je ustavila Avstrija. Kot je naročila notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner, naj administracija raje rešuje t. i. dublinske primere, torej tistih pribežnikov, ki so na ozemlje EU-ja prišli v kateri izmed drugih članic in se jih lahko vrne. V skladu z uredbo Dublin III morajo vsi tisti begunci, za katere je Italija prva vstopna točka v EU, tam tudi ostati. A tisti, ki se uspešno borijo proti temu, da jih identificirajo, imajo več možnosti, da odpotujejo naprej.

Ustavljeno je tudi reševanje spajanja družin beguncev
V procesu so le še postopki vračanja, poročajo v današnjih izdajah avstrijski časniki Krone, Kurier in Presse. Navodilo pristojnim uradnikom je ministrica poslala v petek. Ministrica je opozorila, da je Avstrija postala glavna destinacija za prosilce azila, tudi zato, ker postopke hitro rešujejo in čemur nato sledi še proces združevanja družine. A zaradi ukrepa je ministrica že deležna ostrih kritik tako opozicije kot nevladnih organizacij. Pri Zelenih menijo, da ministrica, ki sicer prihaja iz ljudske stranke (ÖVP) pretirava, V Neosu pa menijo, da je ta ukrep dokaz, da je avstrijska država bankrotirala. Svobodnjaki pa so kritični, da je ukrep še premil in da bi bilo treba ponovno uvesti nadzor na mejah, da bi ustavili "poplavo azilantov".

Ukrep je utemeljila z zahtevo, da želi pospešiti iskanje pravične rešitve razporeditve beguncev na evropski ravni. Samo v četrtek je bilo v Avstriji vloženih 350 novih prošenj za azil. "Že leta zahtevam solidarnost, zdaj pa je potreben pritisk na EU," je dejala Mikl-Leitnerjeva pred zasedanjem notranjih ministrov na temo beguncev prihodnji teden. Glede na načrt porazdelitve beguncev, ki ga je pripravila Evropska komisija, bi Avstrija sicer v prihodnjih dveh letih prejela 1.213 beguncev in Avstrija je po besedah ministrice to pripravljena storiti. A pri tem Dunaj kot pogoj postavlja tudi, da predvsem Italija in Grčija, ki sta glavni vstopni točki pribežnikov prek Sredozemskega morja, vzpostavita njihovo sistematično registriranje.

V Italiji so od začetka letošnjega leta rešili 56.000 ljudi. V Sredozemskem morju je utonilo 1.700 ljudi, pri čemer so našli le 100 posmrtnih ostankov. Samo letos so prijeli 53 tihotapcev ljudi, 27 pa so jih prijeli zaradi pomoči pri tihotapljenju. V Italiji je trenutno 84.000 beguncev.