Prebivalci Andižana na lokalnem pokopališču pokopavajo žrtve nemirov. Foto: epa
Prebivalci Andižana na lokalnem pokopališču pokopavajo žrtve nemirov. Foto: epa
Vladni vojaki nadzorujejo razmere v Andižanu, potem ko so mesto pretresli eni izmed najhujših nemirov v zgodovini nedovisnega Uzbekistana.
Vladni vojaki nadzorujejo razmere v Andižanu, potem ko so mesto pretresli eni izmed najhujših nemirov v zgodovini nedovisnega Uzbekistana. Foto: epa
Množica v središču Andižana. Foto: epa

Neka zdravnica iz Andižana je potrdila, da bodo morali identificirati okoli 500 trupel, domnevno žrtev akcije vladnih sil. Dodala je, da naj bi bilo ranjenih tudi okoli 2.000 ljudi.V mestu je bilo občasno možno slišati strele ostrostrelcev.

Nemirno ob meji s Kirgizijo
Ob meji s Kirgizijo, kamor je po nemirih pribežalo nekaj tisoč Uzbekistancev, so oboroženi napadalci ubili osem vojakov, nato pa naj bi zbežali v Kirgizijo. Kirgiško ministrstvo za izredne razmere je ob meji z Uzbekistanom odprlo begunsko taborišče, kamor se je že zateklo okoli 900 ljudi iz Uzbekistana, nekateri med njimi pa naj bi bili tudi ranjeni.

Moskva krivi talibane
Po mnenju ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova pa so za nemire na vzhodu Uzbekistana odgovorni pripadniki talibanov in druge teroristične skupine, ki delujejo v regiji. Moskva naj bi razpolagala s podatki, da so bili dogodki v Andižanu skrbno pripravljeni že vnaprej.

Predsednik Islam Karimov, proti kateremu so protestniki demonstrirali, pa je za upor obtožil islamske skrajneže in dejal, da je bilo le okoli 30 žrtev upora, med njimi naj bi bilo 10 policistov. Zanikal je tudi, da bi varnostnim silam kdor koli ukazal streljati na množico protestnikov.

Uzbekistanska vojska naj bi namreč v petek po umiritvi razmer v zaporu, kamor so vdrli oboroženi moški in osvobodili kakih 2.000 zapornikov, pred vladnim poslopjem v Andižanu streljala na 3.000-glavo množico, ki je protestirala proti Karimovu. Neki najstnik je pričal, da se je veliko ljudi, ki so bežali pred streli, ujelo v navzkrižni ogenj.