Papež Benedikt je bil nad obiskom mladih navdušen. Foto: EPA
Papež Benedikt je bil nad obiskom mladih navdušen. Foto: EPA
Papež nadaljuje obisk Brazilije

Papež, ki se mudi na svojem prvem obisku Brazilije, največje katoliške države, je spregovoril pred 40.000-glavo množico mladih katoličanov na nogometnem stadionu Paceaembu v Sao Paulu, več tisoč ljudi pa je njegov govor poslušalo pred stadionom.

Papež je med mladino neizmerno užival, svoj nagovor pa je izkoristil, da bi jih poučil o katoliških vrednotah, ki nasprotujejo splavu in spolnim odnosom pred poroko. Mlade je posvaril pred nevarnostmi zlorabe mamil, pred korupcijo, nasiljem ter pastmi bogastva in moči.

Brazilci dobili prvega svetnika
Med mašo na letališču pri Sao Paolu je papež pred milijon verniki za svetnika razglasil frančiškanskega meniha iz 18. stoletja Antonia Galvaa, ki je postal prvi brazilski svetnik. Vse vernike je papež pozval, naj sledijo zgledu Galvaa pri pomoči revnim in zatiranim v svetu, ki je tako "poln hedonizma."

Da Silva na splav gleda bolj strpno
Papež je med svojim petdnevnim obiskom, ki je namenjen predvsem ponovnemu pridobivanju vernikov, ki jih je v Braziliji vedno manj, sprožil burne razprave s ponavljanjem svojega stališča in stališča Cerkve do splava. O pravici do splava je papež govoril tudi z brazilskim predsednikom Luizom Inaciem Lula da Silvo, ki so ga brazilski škofje v preteklosti že ostro kritizirali, saj je v okviru boja proti aidsu med mladimi delil kondome.

Predsednik da Silva je papežu pojasnil, da splav sicer zavrača, a da je v državi, kot je Brazilija, vseeno potreben. Povedal je še, da na splav gleda predvsem kot na zdravstveno, in ne moralno vprašanje.

Papež nadaljuje obisk Brazilije