Vatikan v odgovoru na poročilo ZN-a pravi, da je zavezan k zaščiti otrok, hkrati pa Svetovno organizacijo obtožuje vmešavanja v cerkvene moralne nauke zaradi kritik glede stališča Cerkve do istospolne usmerjenosti, kontracepcije in splava. Foto: EPA
Vatikan v odgovoru na poročilo ZN-a pravi, da je zavezan k zaščiti otrok, hkrati pa Svetovno organizacijo obtožuje vmešavanja v cerkvene moralne nauke zaradi kritik glede stališča Cerkve do istospolne usmerjenosti, kontracepcije in splava. Foto: EPA
Duhovniki
Združeni narodi od Vatikana zahtevajo, naj osumljene duhovnike preda civilnim oblastem. Foto: EPA
Odbor OZN-a za pravice otrok obsodil Vatikan

Odbor Združenih narodov za pravice otrok v neusmiljenem in edinstvenem poročilu od Vatikana zahteva, naj takoj umakne vse duhovnike, ki so osumljeni zlorabe otok ali jim je zloraba celo dokazana, in jih izročijo civilnim oblastem oz. organom pregona. Od Svetega sedeža Združeni narodi zahtevajo tudi, naj izročijo vse dokumente o spolnih zlorabah na tisoče otrok, da bodo lahko "krivci in tisti, ki so prikrivali njihove zločine, odgovarjali za svoja dejanja".

"Odbor je izjemno zaskrbljen, da Sveti sedež ni priznal razsežnosti storjenih zločinov, da ni sprejel ustreznih ukrepov za zaščito zlorabljenih otrok in ni sprejel ustreznih zakonov in politik, ki bi prekinili zlorabo in nekaznovanje storilcev," je zapisano v poročilu Združenih narodov, ki dodaja še, da je politika Vatikana vodila v nadaljevanje zlorab.

Strokovnjaki, ki so sestavili poročilo, so bili kritični tudi do prakse premeščanja storilcev iz župnije v župnijo znotraj držav, pa tudi čez meje, s čimer je skušala Cerkev prikriti njihove zločine in jih skriti pred roko pravice. V poročilu so še zapisali, da Cerkev tudi ni sprejela ukrepov, s katerimi bi preprečila ponavljanje zločinov, kot je bil tisti s sestrami magdalenkami na Irskem, kjer so bile deklice podvržene mučenju in prisilnemu delu.

Vatikan obtožen kršenja konvencije o pravicah otrok
Vodja odbora Kirsten Sandberg je Vatikan obtožila, da je kršil konvencijo ZN-a o pravicah otrok, ker ni zatrl spolnih zlorab. "Preprost odgovor je, da kršijo konvencijo, ker niso naredili vsega, kar bi bili morali," je izjavila Kirsten Sandberg. Vatikan je kot drugi podpisniki konvencije iz leta 1989 privolil, da bo pod drobnogledom odbora za pravice otrok. Prvič se je to zgodilo leta 1995, vendar je bilo to še pred množičnim razkritjem spolnih zlorab v Cerkvi.

Pozivi k javni preiskavi zlorab in premisleku o stališčih
Odbor, ki ga sestavlja 18 neodvisnih strokovnjakov za človekove pravice z vsega sveta, se je zavzel za javno preiskavo spolnih zlorab otrok v Katoliški cerkvi, v katero bi bile vključene tudi žrtve in mednarodne institucije za človekove pravice.

Odbor je Vatikan še pozval, naj razmisli o svojem stališču do splava, ki predstavlja tveganje za življenja in zdravje nosečih deklet. Ob tem poziva k večji prožnosti pri določanju okoliščin, v katerih bi bil dostop do splava dovoljen.

Obenem je Cerkev pozval, naj uporabi svojo moralno avtoriteto za obsodbo vseh oblik nadlegovanja, diskriminacije ali nasilja nad otroki na podlagi njihove spolne usmerjenosti, s čimer bi pomagala v prizadevanjih za dekriminalizacijo homoseksualnosti po svetu.

Vatikan se je odzval z obtožbami
V Vatikanu so se na poročilo ZN-a že odzvali. Poudarili so "zavezanost obrambi in zaščiti pravic otrok (...) skladno z moralnimi in verskimi vrednotami katoliške doktrine". Poročilo ZN-a o zlorabah otrok bo Vatikan "podrobno proučil in pregledal", obenem pa je ZN obtožil vmešavanja v cerkvene moralne nauke s tem, ko poročilo - rezultat večmesečnega dela in pogovorov z vatikanskimi uradniki - kritizira njena stališča do istospolne usmerjenosti, kontracepcije in splava. Vatikan namreč obžaluje "poskus vmešavanja v doktrino katoliške cerkve pri vprašanjih človekovega dostojanstva in izvajanja verske svobode".

Vatikan je sicer že pred časom oblikoval komisijo za boj proti zlorabi otrok v Cerkvi. Delegacija Svetega sedeža, ki je odgovarjala na vprašanja odbora, je zanikala obtožbe, da naj bi Vatikan zakrival zločine, in je zatrdila, da je Vatikan sprejel jasne smernice za zaščito otrok pred duhovniki.

"Budnica, a ne za Vatikan"
Organizacija za varstvo pravic žrtev spolnih zlorab SNAP je medtem sporočila, da je poročilo ZN-a "budnica, a ne za predstavnike Cerkve, ki so desetletja vedeli in prikrivali zlorabe, in to še vedno počnejo, temveč za predstavnike oblasti, zlasti za organe pregona".

Organi pregona bi morali po njihovem preiskati zlorabe in prikrivanje v Katoliški cerkvi ter preganjati visoke predstavnike Cerkve, ki še vedno ščitijo napadalce in ogrožajo otroke. "Zaradi varnosti otrok upam, da bodo vsi voditelji držav tega planeta prebrali to poročilo in ukrepali," je poudarila predsednica SNAP-a Barbara Blaine.

Odbor OZN-a za pravice otrok obsodil Vatikan