Kot obrambna priča bi bil lahko pred sodišče poklican tudi kardinal Pietro Parolin. Foto: AP
Kot obrambna priča bi bil lahko pred sodišče poklican tudi kardinal Pietro Parolin. Foto: AP
Vatikanska strokovnjakinja za odnose z javnostmi Francesca Chaouqui ob prihodu na sodišče. Foto: Reuters

Med tistimi, ki jih bo sodišče lahko poklicalo na prostor za priče, so tako vatikanski državni sekretar kardinal Pietro Parolin, predsednik komisije za vatikansko banko IOR kardinal Santos Abril Y Castello in papežev miloščinar, poljski nadškof Konrad Krajewski, kar je zahtevala vatikanska strokovnjakinja za odnose z javnostmi Francesca Chaouqui.

V Vatikanu so sicer nadaljevanje sojenja do nadaljnjega preložili. Sodišče si bo vzelo več časa, da bi preverilo sporočila SMS, ki sta si jih pošiljala Chaouquijeva in španski prelat Lucio Angel Vallejo Balda. Čeprav datum nadaljevanja procesa ni znan, je že jasno, da bo potekal za zaprtimi vrati.
"Predstavljajo me kot čarovnico, a sem nedolžna," je potožila 32-letna Chaouquijeva in odločno zanikala navedbe, da je imela s 54-letnim prelatom Baldo spolne odnose. Balda je po drugi strani pred vatikanskimi državnimi tožilci priznal ljubezensko razmerje s strokovnjakinjo za odnose z javnostmi.

Na sojenju tudi novinarja
Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je medtem zavrnil očitke, da Vatikan v procesu ne zagotavlja niti medijske svobode niti pravičnega procesa za peterico obtoženih. Kot je poudaril, je vatikansko pravosodje "resno in kompetentno" in "resen proces" je zagotovljen.

Novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi sta v procesu Vatileaks 2 obtožena, ker sta v dveh knjigah objavila zaupne dokumente, ki so jima jih posredovali španski monsignor Balda, njegov italijanski pomočnik Nicola Maio in Chaouquijeva.

Novinarjema grozi do osem let zapora, preostala trojica pa bi lahko za zapahi ostala celo deset let, saj jo bremenijo ne le razkrivanja vatikanskih državnih skrivnosti, ampak tudi, da je tvorila kriminalno združbo.