Nesreča tovornjaka cisterne je privabila na stotine ljudi, nato pa je odjeknila smrtonosna eksplozija. Foto: Reuters
Nesreča tovornjaka cisterne je privabila na stotine ljudi, nato pa je odjeknila smrtonosna eksplozija. Foto: Reuters

Množica se je pri tovornjaku zbrala, ko se je ta prevrnil in je iz njega začela iztekati nafta. Ljudje so je poskušali čim več pobrati. Cisterna je nato eksplodirala, pri tem pa je po navedbah predstavnika predsedstva Atenija Veka Atenje, ki ga navaja BBC, umrlo najmanj 170 ljudi, še več deset je bilo ranjenih.

Brez ustrezne opreme za pomoč ranjenim
Nesreča tovornjaka in eksplozija sta se zgodili na cesti, ki vodi iz prestolnice Džuba v manjše mesto Maridi, približno 250 kilometrov proti zahodu. Tamkajšnje bolnišnice so polne ranjencev, predstavniki države pa so za pomoč zaprosili Rdeči križ in Združene narode. Kot je dejal minister za informiranje Charles Kisagna, se zdaj predvsem bojijo za ranjene. "Nimamo ustrezne zdravniške opreme in ti ljudje morebiti ne bodo preživeli, ker ne zmoremo zdraviti tako močno opečenih bolnikov," je dejal po poročanju BBC-ja.

Huda kriza najmlajše države na svetu
V Afriki nesreče cistern z nafto pogosto pritegnejo velike množice ljudi, ki poskušajo pobrati čim več goriva, kar se je že večkrat končalo tragično. Južni Sudan je poleg tega v primežu hude gospodarske krize, ki jo je povzročila 21-mesečna državljanska vojna. V državi vlada nebrzdana inflacija, cene osnovnih življenjskih potrebščin, vključno s hrano in gorivom, so izjemno visoke.