Od razglasitve neodvisnosti Kosova so v Kosovski Mitrovici že večkrat bili nemiri. Foto: EPA
Od razglasitve neodvisnosti Kosova so v Kosovski Mitrovici že večkrat bili nemiri. Foto: EPA
Unmik na mostu v Kosovski Mitrovici
Bogdanović je tudi dejal, da bo Beograd sodeloval z Unmikom. Foto: EPA

V obračunu, ki je izbruhnil okoli 23. ure, so bili po zadnjih podatkih ranjeni štirje Srbi in trije Albanci. Okoli 100 ljudi, 50 Albancev in prav toliko Srbov, se je začelo obmetavati s kamni, pri čemer je bilo poškodovanih tudi več avtomobilov, slišati pa je bilo tudi strele. Povod za incident ni znan.

Nemiri so se umirili potem ko je posredovala kosovska policija, pomagali pa so tudi pripadniki mednarodne misije Unmik in vojaki Kforja.

Novinarjem preprečili snemanje
Danes pa je želela mesto spopada posneti novinarska ekipa radia Glas juga in Kosova, a jih je pri tem skušala napasti skupina kosovskih Albancev. Incident je preprečila kosovska policija, novinarji pa so na prošnjo policije nato zapustili mesto dogajanja, na katerem so želeli od tamkajšnjih Albancev dobiti nekaj izjav.

Beograd opozarja Unmik
Srbski mininster za Kosovo Goran Bogdanović je medtem pozval vse prebivalce Kosova naj se vzdržijo nasilja, hkrati pa dejal, da je treba čim prej ugotoviti okoliščine sinočnjih dogodkov. "Takšni incidenti škodijo predvsem srbski skupnosti v pokrajini, vnašajo nemir, napetost in negotovost. Zato od Unmika zahtevam, da izpolnjuje svojo nalogo ohranjanja miru na Kosovu," je v odzivu še dejal Bogdanović.

Kosovska Mitrovica je z reko Ibar razdeljena na srbski in albanski del. V severnem delu živi okoli 20.000 Srbov, v južnem delu pa okoli 80.000 kosovskih Albancev.

M. R.