Tudi med 48-urno stavko protestniki v Caracasu še naprej postavljajo barikade. Za protestiranje je od petka naprej predvidena večletna zaporna kazen. Foto: Reuters
Tudi med 48-urno stavko protestniki v Caracasu še naprej postavljajo barikade. Za protestiranje je od petka naprej predvidena večletna zaporna kazen. Foto: Reuters
Nicolas Maduro
Predsednik Maduro je za nedeljo razpisal volitve v ustavodajno skupščino, saj po njegovem mnenju država potrebuje novo ustavo. Foto: Reuters

Opozicija napoveduje bojkot nedeljskih volitev, saj meni, da bo predsednik Nicolas Maduro z ustavnimi spremembami še okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo. Predsednik ob tem trdi, da so ustavne spremembe edina možnost za opolnomočenje ljudstva in mirno prihodnost države.

Venezuelski notranji minister Nestor Reverol je medtem zagrozil, da tistim, ki bodo od petka dalje sodelovali na demonstracijah, zborovanjih, pohodih ali podobnih dogodkih, ki bi lahko ovirala glasovanje ali vplivali nanj, grozi od pet do deset let zapora.

Za petek je opozicija sicer napovedala nove proteste, s katerimi želi Madura prisiliti, da bi odpovedal volitve. Že predtem je opozicija v Venezueli v sredo začela 48-urno splošno stavko, ki je sicer manj zastopana kot nedavna 24-urna. Reuters ob tem piše, da je v Venezueli ob hudi gospodarski krizi veliko tovarn in trgovin že tako ali tako zaprtih, zato je učinek takšnih stavk težko ovrednotiti.

Tri smrtne žrtve med spopadi
Protesti proti referendumu so medtem zahtevali tri nove smrtne žrtve. V spopadih med protestniki in varnostnimi silami sta v zahodni pokrajini Merida umrla 23-letnik in 30-letnik, v revni soseski Caracasa pa je umrl 16-letnik. Policija je med spopadi aretirala okoli 180 ljudi. Od aprila so skupno prijeli 4.800 ljudi, izmed katerih jih je 1.325 še vedno v zaporu.

Kolumbijska letalska družba Avianca je sledila zgledu nekaterih mednarodnih prevoznikov in preklicala vse polete, napovedane za petek.

Sporen sistem volitev v skupščino
Na nedeljskih volitvah bodo volivci v ustavodajno skupščino izbirali 364 uradnikov iz vseh pokrajin in občin po državi ter dodatnih 181 sektorskih predstavnikov, med katerimi so predstavniki študentov, kmetovalcev in ribičev.

Opozicija, ki volitve bojkotira, opozarja na nepravično volilno geometrijo, saj Madurova Socialistična stranka največ podpore uživa na podeželju, kjer glasovi štejejo več kot v urbanih središčih.

Venezuelska najmanj poseljena pokrajina Amazonas, kjer živi 188.000 ljudi, bo tako na primer izvolila osem predstavnikov, medtem ko bodo v prestolnici Caracas z 2,1 milijona prebivalcev izvolili sedem predstavnikov ustavodajne skupščine.