Vodja libanonskega gibanja Hezbolah je posvaril Izraelce, da nov napad na Libanon ni priporočljiv. Foto: Reuters
Vodja libanonskega gibanja Hezbolah je posvaril Izraelce, da nov napad na Libanon ni priporočljiv. Foto: Reuters
Lansko leto je bil Libanon 33 dni ujet v izraelsko obstreljevanje. Foto: EPA

Nasralah je spregovoril na množičnem shodu v Bejrutu, kjer so v torek proslavili prvo obletnico konca 33-dnevne vojne med Izraelom in Hezbolahom. "Če vi, sionisti, načrtujete napad na Libanon, imam za vas pripravljeno presenečenje, ki bo spremenilo usodo vojne in regije," je povedal vodja Hezbolaha, ki uživa finančno podporo Irana, in se zahvalil vsem, ki so se med lanskoletno vojno proti Izraelu postavili na stran Hezbolaha.

"Jaz in moje gibanje se zavedamo posledic, ki jih lahko te besede prinesejo," je še povedal Nasralah, njegov govor pa so spremljali aplavz in vzkliki več kot 50.000 pristašev Hezbolaha, ki so se zbrali na nogometnem stadionu v Bejrutu, da bi skupaj z vodjo proslavili obletnico.

Izrael mora biti previden
Izraelski minister za infrastrukturo Benjamin Ben Eliezer se je prvi odzval na Nasralahove besede in Izrael posvaril, da mora Nasralahove besede vzeti popolnoma resno. "Nasralah naredi tisto, kar obljubi, saj še nikoli ni govoril v prazno ali lagal," je povedal Eliezer, a priznal, da ne ve, kakšno presenečenje je imel v mislih.

Prva obletnica konca vojne
Vojna med Izraelom in Hezbolahom se je začela 12. julija, končala pa 14. avgusta lani. V tej drugi izraelsko-libanonski vojni je bilo ubitih več kot 1.200 Libanoncev in 160 Izraelcev. Povod za spopad je bilo zajetje dveh izraelskih vojakov, ki so ju pripadniki Hezbolaha ugrabili z namenom, da bi lahko izsilili menjavo za palestinske zapornike v Izraelu, kar pa je izraelski premier Ehud Olmert zavrnil.

Izraelci so napadli dom vodje Hezbolaha Hasana Nasralaha, ki je pozneje pozval k vsestranski vojni proti Izraelu. Vojna se je končala po več kot mesecu dni hudih bojev, ko je Varnostni svet ZN-a soglasno sprejel resolucijo, ki je pozvala k popolni prekinitvi nasilja. Na območje so prišli pripadniki mirovne misije ZN-a, ki so skrbeli za spoštovanje premirja, okrepili pa so tudi prisotnost sil ZN-a za nadzor meje med Libanonom in Izraelom.