Hiša v Yonkersu, zvezna država New York, v kateri je živela Vicky Pelaez, novinarka španskega časopisa El Diario/La Prensa, ki je po plačilu varščine že na prostosti. Foto: EPA
Hiša v Yonkersu, zvezna država New York, v kateri je živela Vicky Pelaez, novinarka španskega časopisa El Diario/La Prensa, ki je po plačilu varščine že na prostosti. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev in Barack Obama
Aretacije so se zgodile samo dva dni za tem, ko sta ruski in ameriški predsednik, Dmitrij Medvedjev in Barack Obama, v Washingtonu srkala kokakolo in jedla ocvrt krompirček. Foto: EPA

Z ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), so sporočli, da je vohun, poznan pod imenom Juan Lazaro, priznal delovanje pod krinko, ni pa želel razkriti, kdo v resnici je, saj mu je zvestoba do službe pomembnejša kot lastni otroci.

Na sodišču se je v četrtek pojavilo devet domnevnih vohunov, ki so bili videti precej poklapani in izgubljeni, kar ne pritiče izurjenim tajnim agentom, za kakršne jih označujejo ZDA.

Tožilci so dejali, da je Lazaro, ki naj bi bil ugledni akademik, aretirali pa so ga skupaj z ženo, časopisno kolumnistko Vicky Pelaez, preiskovalcem dejal, da je plačanec ruske obveščevalne službe (SVR) in da je za pridobivanje informacij uporabljal tudi svojo ženo. Ni pa želel razkriti svoje prave identitete - do razkritja se je predstavljal kot Urugvajec, obveščevalci pa so ujeli, kako je ženi dejal, da je njegova družina med drugo svetovno vojno pobegnila v Sibirijo. "Zvestobo delodajalcu je postavil celo pred ljubezen do sina," so zapisali med zaslišanjem.

Pelaezova edina prava oseba?
Izmed drugih devetih osumljencev je newyorški zvezni sodnik Ronald Ellis varščino odobril le Pelaezovi, ki naj ne bi bila šolana vohunka, ampak je bila le poročena z vohunom, torej Lazarom. Odmeril ji je varščino 250.000 dolarjev, na prostosti pa bo lahko z elektronsko zapestnico, ki bo spremljala njeno gibanje. Sodnik je menil, da je izmed vseh osumljenih edina "resnična" oseba z resnično identiteto in da nima namena pobegniti iz države.

Drugi so ostali v priporu, razen najbolj razvpite domnevne vohunke, 28-letne lepotice z imenom Anna Chapman, katere podobo ameriške televizije neprestano prikazujejo, saj je na svetovnem spletu pustila veliko svojih posnetkov. Mediji so ji nadeli kar ime "femme fatale" - usodna ženska vohunske druščine. Nje pred sodnika niso privedli in ostaja za zapahi. Chapmanova je ena izmed dveh domnevnih vohunov, ki ne skrivata svojega ruskega izvora.

Kako uspešni so sploh bili?
Vohuni, ki so obtoženi manjšega kaznivega dejanja od vohunjenja, naj bi se poskušali vriniti v ameriško družbo, navezati koristne stike in informacije dajati Moskvi. Njihovi odvetniki so se iz obtožnice v četrtek poskušali norčevati, saj so "vohuni" doslej uspešno prodrli le na roditeljske sestanke, v soseske in zabave.

Tožilci pa so svoje delo vzeli resno. Newyorški tožilec Michael Farbiarz je sodniku predlagal, da naj ne določi varščine, ker imajo obtoženci veliko pomočnikov v ZDA, ki jim bodo pomagali pobegniti iz države. Pomoč naj bi jim nudili kar ruski diplomatski predstavniki, ki naj bi tvorili mogočno omrežje za pomoč zaprtim. Vsi osumljenci naj bi bili Rusi, ki so živeli pod izmišljenimi imeni.

Za Metsosom se je izgubila vsaka sled
Farbiarz je kot dokaz proti izreku varščine ponujal primer 11. obtoženca Christopherja Metsosa, ki je v torek na Cipru plačal 32.500 dolarjev varščine in nato pobegnil neznano kam.

Po nalogu sodišča bi se moral domnevni ruski vohun redno javljati bližnji policijski postaji v Larnaki, vse dokler ne bi bil zaslišan glede izročitve ZDA. V sredo zvečer se Metsos ob predvideni uri ni javil, izginil pa je tudi iz hotela. 54- ali 55-letni moški naj bi imel vlogo kurirja, ki prenaša denar in navodila za "speče" ruske vohune, ki so se vklopili v ameriško življenje in naj bi jih ruska obveščevalna služba uporabila ob kakšni priložnosti v prihodnosti.