Foto: AP
Foto: AP

Kot je sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, so obrambni ministri zveze na videokonferenčnem srečanju s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim zagotovili, da bodo Kijevu poslali dodatne sisteme zračne obrambe.

Stoltenberg je pojasnil, da so v okviru zavezništva pregledali obstoječe zmogljivosti članic in ugotovili, da so na razpolago sistemi zračne obrambe, ki jih je mogoče dobaviti Ukrajini. Poleg sistemov Patriot, dobavo katerega je napovedala Nemčija, obstajajo še drugi. "Nove napovedi dobav teh sistemov Ukrajini pričakujem kmalu," je povedal.

O podrobnostih glede zalog in dobav ni želel govoriti, saj so ti podatki zaupne narave. Po navedbah uradnikov imajo od članic Nata sisteme zračne obrambe ZDA, Nemčija, Nizozemska, Španija, Grčija, Romunija in Poljska.

Stoltenberg je poudaril še, da je treba poskrbeti tudi za delovanje sistemov, ki so jih zaveznice že poslale Ukrajini. Ti potrebujejo rezervne dele, vzdrževanje, pa tudi rakete. "Sistemi brez raket namreč ne pomagajo," je povedal.

Članice, ki jih nimajo, so medtem na današnjem zasedanju Sveta Nato-Ukrajina napovedale finančno pomoč za nakup sistemov za dobavo Ukrajini. "Zaveznice morajo seči globoko v svoje zaloge ter pospešiti dobave raket, topništva in streliva. Ukrajina orožje, ki smo ga dobavili, uporablja za uničevanje ruskih bojnih zmogljivosti, kar prispeva k varnosti vseh nas. Tako da pomoč Ukrajini ni dobrodelnost, ampak naložba v našo lastno varnost," je pojasnil.

Zelenski in ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov sta obrambnim ministrom Nata predstavila razmere na bojišču in ukrajinske potrebe. "Jasno je, da so naše kopenske zmogljivosti ob ruski premoči v zraku in njihovem zanašanju na letalnike in rakete omejene," je povedal Zelenski. "Gre za odločitev, ali smo dejansko zavezniki," je poudaril.

Povedal je, da za obrambo potrebujejo sedem dodatnih sistemov Patriot ali drugih podobnih sistemov zračne obrambe. "To je minimalno število. Lahko rešijo številna življenja in resnično spremenijo položaj," je dejal Zelenski.

Za soboto predvideno glasovanje v ameriškem predstavniškem domu o približno 60 milijard dolarjev vrednem svežnju pomoči Ukrajini je označil za "odločitev življenjskega pomena". Tudi Stoltenberg je izrazil upanje, da bo sveženj potrjen brez odlašanja.

Prizor iz Dnipra po ruskem napadu. Foto: EPA
Prizor iz Dnipra po ruskem napadu. Foto: EPA

Smrtne žrtve ruskega napada

Po navedbah ukrajinskega ministrstva je ponoči šest ljudi, med njimi dva otroka, stara šest in osem let, umrlo v kraju Sinelnikovski. Še dva človeka sta bila ubita v Dnipru, kjer je bilo ranjenih tudi 16 ljudi.

Skupno je sicer Rusija ponoči proti Ukrajini izstrelila 22 raket in 14 brezpilotnih letalnikov, je sporočila ukrajinska vojska in dodala, da je zračna obramba sestrelila 29 ruskih izstrelkov.

Ukrajina je prav tako sporočila, da so njene sile prvič sestrelile ruski bombnik dolgega dosega Tu-22M3, s katerim je Moskva po navedbah Kijeva izvajala napade z manevrirnimi raketami.

Na ukrajinskem obrambnem ministrstvu so sporočili, da so letalo zadeli približno 300 kilometrov od meje z Ukrajino. "Po zadetku je bombniku uspelo poleteti nad Stavropol, kjer je nato strmoglavil," so še zapisali.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je pozneje potrdilo, da je "rusko letalo Tu-22M3 strmoglavilo nad okrajem Stavropol na jugu države med vračanjem v oporišče po opravljeni nalogi". Piloti naj bi se pravočasno izstrelili iz letala, vendar je najmanj eden od štirih članov posadke umrl.

Še dva so prepeljali v bližnjo bolnišnico, medtem ko se iskanje četrtega nadaljuje, je sporočil guverner Stavropola Vladimir Vladimirov.

V Belgorodu sestrelili 25 letalnikov

O napadih medtem poročajo tudi iz ruske obmejne pokrajine Belgorod. Zračna obramba je nad območjem sestrelila 25 ukrajinskih letalnikov, je sporočil guverner Vjačeslav Gladkov. Dodal je, da napad ni zahteval žrtev, je pa bilo poškodovanih več stavb.

Rusija krepi napade na Ukrajino