Nemški veleposlanik v Rusiji Alexander Graf Lambsdorff zapušča rusko zunanje ministrstvo. Foto: Reuters
Nemški veleposlanik v Rusiji Alexander Graf Lambsdorff zapušča rusko zunanje ministrstvo. Foto: Reuters

Rusko zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo nemškega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa. Ob tem je Kremelj opozoril, da vsebina pogovora dokazuje vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini.

38-minutni zvočni posnetek pogovora med častnikoma nemških zračnih sil je v petek na družbenih omrežjih objavila vodja ruske državne televizije RT Margarita Simonjan. V njem častnika razpravljata o možnostih namestitve manevrirnih raket taurus nemške izdelave in njihovi rabi, ki bi lahko vključevala tudi ukrajinski napad na polotok Krim.

Scholz ne želi vpletati nemških vojakov

Nemški kancler Olaf Scholz je do zdaj javno ves čas zavračal možnost dobave taurusov Ukrajini, čeprav je Kijev že večkrat izrazil takšno prošnjo. Rakete taurus lahko dosežejo tudi tarče, oddaljene 500 kilometrov, poroča Guardian. Scholz je tudi v ponedeljek dejal, da taurusov Ukrajini ne bodo dobavili, če bi to pomenilo, da bi morali biti za njihovo delovanje vpleteni tudi nemški vojaki. "Ne morete dobaviti raketnega sistema z zelo širokim dosegom in ne razmišljati o tem, kako ga nadzorovati. Če želite imeti nadzor nad njim in je to mogoče le, če sodelujejo nemški vojaki, to zame ne pride v poštev," je dejal.

Nemški častniki naj bi v objavljenih prisluhih razpravljali tudi o morebitni uporabi raket dolgega dosega, ki bi jih Ukrajini lahko dostavila Francija in Združeno kraljestvo, in urjenju ukrajinskih vojakov.

Boris Pistorius je dejal, da gre za mnogo več kot prestrezanje informacij. Foto: Reuters
Boris Pistorius je dejal, da gre za mnogo več kot prestrezanje informacij. Foto: Reuters

Tiskovna predstavnica nemškega obrambnega ministrstva je v soboto potrdila, da je bil pogovor prestrežen. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je objavo posnetka označil za hibridni napad in dodal, da gre za poskus destabilizacije Nemčije.

Pistorius je Moskvo ob tem obtožil, da izvaja "informacijsko vojno". "Ta incident je mnogo več kot le prestrezanje in objava pogovora ... Gre za del informacijske vojne, ki jo vodi Putin. Gre za hibridni dezinformacijski napad. Gre za spodkopavanje naše enotnosti," je dodal Pistorius.

Kremelj je že večkrat zavrnil obtožbe o širjenju lažnih ali zavajajočih informacij, ko se je spopadal z obtožbami iz drugih držav.

Diplomatski spor med Nemčijo in Rusijo

Scholz pa je v soboto dejal, da je morebitno uhajanje informacij "zelo resno", in dodal, da ga "zdaj zelo skrbno, intenzivno in hitro pojasnjujejo".

Nemška radiotelevizija ARD je uhajanje informacij opisala kot "katastrofo" za nemške tajne službe. Po navedbah revije Der Spiegel je videokonferenca nemških častnikov potekala na platformi WebEx in ne znotraj zaupnega notranjega vojaškega omrežja.

Peskov: Nemška vojska razpravlja o načrtih za napad na Rusijo

Rusija je kmalu po razkritju pogovora od Nemčije zahtevala pojasnila, danes pa je opozorila, da vsebina pogovora dokazuje vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini. "Sam posnetek kaže, da nemška vojska vsebinsko in konkretno razpravlja o načrtih za napad na rusko ozemlje. Vsebina kaže na neposredno vpletenost kolektivnega Zahoda v konflikt v Ukrajini," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je dejal, da "se bo Moskva odzvala zadržano, ne bo pa pozabila".