Voditelji največjih gospodarstev so se zbrali v Londonu. Foto: EPA
Voditelji največjih gospodarstev so se zbrali v Londonu. Foto: EPA
Barack Obama, Silvio Berlusconi in Dmitrij Medvedjev
Pred začetkom pogovorov je vladalo dobro razpoloženje. Foto: EPA

Nastaja nov svetovni red in vstopamo v novo dobo mednarodnega sodelovanja.

Gordon Brown
Vrh spremljajo množični protesti. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Farncoski predsednik je zadovoljen s sklepi vrha. Foto: EPA
Po vrhu skupaj proti krizi

V iskanju rešitev za izhod iz svetovne gospodarske in finančne krize so se na vrhu v Londonu zbrali voditelji industrijsko najbolj razvitih držav in najhitreje rastočih gospodarstev.

Med glavnimi sklepi vrha je odločitev, da se občutno poveča financiranje Mednarodnega denarnega sklada in drugih finančnih ustanov, s čimer želijo pripomoči h krepitvi povpraševanja in gospodarske rasti v hitro razvijajočih se državah.

Po koncu vrha je britanski premier Gordon Brown pojasnil, da današnje odločitve ne bodo imele takojšnjega učinka, vendar se začenja proces tesnejšega mednarodnega sodelovanja, ki ga do zdaj v svetu ni bilo, za kar so se zavzemali voditelji.

"To je dan, ko je svet stopil skupaj, da vrne udarec globalni recesiji. Ne z besedami, ampak z načrtom za globalno okrevanje in za reforme z jasnim časovnim okvirjem," je dejal Brown.

Davčnim oazam bo odklenkalo
Voditelji so dosegli dogovor o strožjih ukrepih proti davčnim oazam, ki tujim davčnim oblastem na zahtevo ne bodo ponudile bančnih podatkov, Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) pa bo nemudoma izdala črni seznam teh držav. "Bančna tajnost iz preteklosti se mora končati," je bil jasen Brown.

Strožja pravila bodo veljala tudi za rizične sklade (hedge funds) in bonitetne hiše, ki ocenjujejo kreditno sposobnost podjetij. Plače bankirjev, ki so si do zdaj kljub krizi izplačevali ogromne denarne nagrade, bodo po novem pod strožjim nadzorom. Po vrhu si lahko najrevnejše države na svetu obetajo dodatnih sto milijard dolarjev pomoči.

Nasvidenje na Japonskem
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je pred dnevi grozil z odhodom z vrha, če na njem ne bodo sprejeli konkretnih ukrepov, je bil zdaj bolj zadovoljen in dejal, da so sklepi vrha presegli pričakovanja. Z izidom v Londonu je zadovoljna tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki meni, da bodo sprejeti ukrepi svetu prinesli jasno strukturo finančnih trgov.

Na novem in tako že tretjem vrhu se bodo voditelji znova srečali proti koncu letošnjega leta. Italijanski premier Silvio Berluconi je napovedal, da bo prizorišče zasedanja Japonska.

Strokovnjak za mednarodne odnose Zlatko Šabič meni, da čarobne palice, ki bi na mah rešila vse težave, utišale sindikate, antiglobaliste in povrnila vsa delovna mesta, enostavno ni. Sestanek G-20 bo ponudil rešitve, ki bodo začetek daljšega procesa ponovne krepitve globalizacijskih procesov, le da na preglednejši in do neke mere bolj reguliran način.

Za Šabiča ni presenetljivo, da je tokratno srečanje deležno toliko pozornosti. V cikličnem razvoju mednarodnih odnosov so zdaj države tiste, ki so "in", apologeti nevidne roke trga, ki daje univerzalno zdravilo za uspešno ekonomsko integracijo mednarodne skupnosti, in akterji, ki "jahajo" na tej teoriji in 'nevidno' trgujejo po svetu s prezirom do vsakršne regulacije in brez prevelikega občutka za človeka in njegovo preživetje, pa so "out".

Protesti, ki jih voditelji vidijo na londonskih ulicah, je treba razumeti simbolično: predstavljajo stiske ljudi vsega planeta. In v takih okoliščinah države G-20 nimajo izbire, pravi Šabič, ki je prepričan, da je bilo voditeljem že dolgo pred Londonom jasno, da se ob koncu sestanka ne morejo pojaviti pred javnostjo s sklepom, da se strinjajo o tem, da se o skupnih rešitvah ne strinjajo. S takim pristopom bi svet pahnili v nevarno območje globalne nestabilnosti, diskreditirali sebe, vrednote, za katere se zavzemajo, in lastne državljane.

Glede na obstoječe in realno stanje niti ni treba biti optimist pri pričakovanjih glede sestanka in po Šabičevih besedah se bo preboj preprosto zgodil, rešitve bodo dogovorjene. Z današnjim sestankom se je začel daljši proces odločanja, v katerem bo G-20 igral vlogo nekakšnega "varnostnega sveta za ohranjanje ekonomske stabilnosti v mednarodni skupnosti" in bo kot nekakšna neformalna institucija, režim, v prihodnje sprejel še več odločitev.

Srečanje voditeljev spremljajo protesti, ki so v sredo zahtevali tudi smrtno žrtev.

K. T. / G. V.

Nastaja nov svetovni red in vstopamo v novo dobo mednarodnega sodelovanja.

Gordon Brown
Po vrhu skupaj proti krizi