Ameriški podpredsednik je prepričan, da bo srečanje skupine G-20 naslednji teden prineslo rešitve za ves svet. Foto: EPA
Ameriški podpredsednik je prepričan, da bo srečanje skupine G-20 naslednji teden prineslo rešitve za ves svet. Foto: EPA
Na tisoče protestnikov je na londonskih ulicah opozarjalo na vse krivice na svetu. Foto: EPA

Ameriški podpredsednik, ki se je udeležil "pripravljalnega sestanka" nekaterih levo usmerjenih svetovnih voditeljev v čilskem obmorskem mestu Vina del Mar, je povedal, da bodo voditelji držav članic skupine G-20 naslednji teden v Londonu predstavili konkretne predloge, kako se spopasti s krizo.

Na tiskovni konferenci je Biden izrazil upanje, da bodo protestniki politikom dali možnost. "Upam, da jim je jasno, da bomo srečanje G-20 zapustili s konkretnimi predlogi, kako se spopasti s krizo," je povedal ameriški podpredsednik. Britanski premier Gordon Brown je dejal, da razume, zakaj so se ljudje podali na ulice, a da bodo "na srečanju G-20 odgovorili na proteste z ukrepi, ki bodo pomagali ustvariti nove službe, ki bodo spodbudili posle in premaknili gospodarstvo". Dodal je še, da je zelo optimističen glede uspeha srečanja.

Merklova dvomi, Lula da Silva graja
Po drugi strani pa je nemška kanclerka Angela Merkel izrazila dvom glede večjih uspehov srečanja, ki se bo v četrtek začelo v Londonu. Povedala je, da eno srečanje zagotovo ne bo dovolj, da bi rešili svetovno krizo in končali z oblikovanjem nove strukture za svetovne trge. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je bil izjemno kritičen do glavnih krivcev za svetovno krizo, saj je v Čilu povedal, da ves svet trpi zaradi malomarnosti tistih, ki so svet spremenil v ogromno igralnico. "Zavračamo slepo vero v trge," je povedal prvi mož Brazilije.

Kljub vsem pozitivnim in negativnim besedam se od zasedanja svetovnih veljakov pričakuje veliko. Ameriški milijarder George Soros je za BBC povedal, da je zasedanje skupine G-20 odločilno za svetovno gospodarstvo. "Če ne bodo sprejeli rešitev za države v razvoju, se bo ta del sveta resnično zrušil," je bil kritičen Soros.

Protestniki na ulice evropskih mest
V soboto so ulice številnih evropskih mest zasedli protestniki, ki so izražali svoje nezadovoljstvo s svetovnimi voditelji, saj se po njihovem mnenju reševanja krize niso lotili na pravi način. V Londonu se je zbralo približno 35.000 protestnikov, ki so zahtevali usklajeno akcijo, s katero naj bi zmanjšali revščino, rešili službe in primerno ukrepali ob podnebnih spremembah.

Tudi v Berlinu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so voditeljem držav skupine G-20 sporočali: "Ne bomo plačevali za vašo krizo." V Frankfurtu se je na ulice podalo 20.000 ljudi, prav tako je več tisoč ljudi protestiralo na ulicah Rima, v Parizu pa je nekaj sto protestnikov pred borzo položilo pesek in tako opozorilo na otoške davčne oaze.

Protesti se bodo nadaljevali ves teden
Protestniki so, predvsem v Londonu, napovedali, da bodo protesti potekali vsak dan do četrtka, ko se bo začelo srečanje, in ves čas zasedanja. Protestniki naj bi v svojih akcijah opozarjali na revščino, neenakost, brezposelnost, vojne, podnebne spremembe in kapitalizem.

B. T.