Zaradi protesta je v Londonu angažiranih okoli 5.000 policistov. Foto: EPA
Zaradi protesta je v Londonu angažiranih okoli 5.000 policistov. Foto: EPA
Protestniki so nosili transparente, zastave in povzročali hrup s piščalkami. Foto: EPA
V Londonu vroče pred vrhom

V finančni četrti britanske prestolnice se je po ocenah policije zbralo med med tri in štiri tisoč protestnikov, med katerimi so bili protiglobalisti, anarhisti, okoljevarstveniki, študentje, sindikalisti in nasprotniki vojne.

Protestniki so svoj srd zlili na finančni sektor, ki je po prepričanju večine glavni krivec za nastalo svetovno gospodarsko krizo. Večina udeležencev protestnega shoda je svoje nezadovoljstvo izražala mirno in priredila pravo ulično zabavo, medtem ko je peščica razbijala okna bank in se spopadla s policijo.

Najbolj razgreti protestniki so policiste napadli s palicami in vanje metali jajca, sadje in vrečke z barvami. Policisti so se branili z gumijevkami in priprli osem protestnikov, ki so bili oblečeni v policiste. V spopadih je bilo ranjenih nekaj policistov in protestnikov.

Zaradi pričakovanih protestov nekateri zaposleni v finančnih institucijah niso prišli v službo, medtem ko so se drugi na ta dan odpovedali elegantnim oblačilom in prišli oblečeni bolj športno, da ne bi vzbujali pozornosti.

Provkokacija obrodila maščevanje
Nekateri uslužbenci so dogajanje spremljali skozi okna in našli so se tudi taki, ki so protestnike izzivali z mahanjem z bankovci za deset funtov. To se jim je kmalu maščevalo, ko je skupina protestnikov razbila okna banke Bank of Scotland in celo vdrla v poslopje. Posredovati so morali pripadniki posebnih policijskih enot, ki so jih odstranili iz poslopja.

G. V.

V Londonu vroče pred vrhom