Obamov govor je prekinjalo ploskanje predvsem demokratov, občasno pa so se jim pridružili tudi republikanci. Foto: EPA
Obamov govor je prekinjalo ploskanje predvsem demokratov, občasno pa so se jim pridružili tudi republikanci. Foto: EPA

Naj nocoj napovem, da v najbogatejši državi na svetu nihče, ki dela polni delovni čas, ne bo živel v revščini, zato bomo zvezno minimalno plačo dvignili na 9 dolarjev na uro.

Barack Obama
Barack Obama
Obamov govor je trajal približno uro, poslušali pa so ga predstavniki obeh domov kongresa, predstavniki vrhovnega sodišča in administracije. Foto: EPA

Vem, da to ni prvič, da v državi razpravljamo o zmanjšanju nasilja z orožjem. A tokrat je drugače. Velika večina Američanov, Američanov, ki verjamejo v drugi amandma, je stopila skupaj glede zdravorazumske reforme, ki bi kriminalcem onemogočila, da dobijo orožje.

Barack Obama
Michelle Obama
Predsednika Obamo je spodbujala tudi njegova žena, prva dama Michelle Obama. Foto: EPA
Obama nagovoril kongres

"Očistili smo kamenčke krize, zato lahko z novo samozavestjo rečemo, da je stanje v državi dobro," je predsednik Obama začel svoj uro dolg nagovor pred obema domovoma kongresa, predstavniki vrhovnega sodišča in svoje administracije.
Obama je obljubil, da bo spodbudil gospodarsko rast in z ustvarjanjem delovnih mest napadel 7,9-odstotno brezposelnost, ki je zaznamovala njegov prvi mandat, ter zagotovil, da njegovi predlogi ne bodo povečali javnega dolga države niti za cent.

Predsednik je pozval k zmanjšanju proračunskega primanjkljaja na uravnotežen način z zmanjšanjem porabe in z ustvarjanjem novih davkov za najbolj premožne. "Američani zaslužijo davčni sistem, s katerim bodo preprečili izogibanje davkom najbogatejšim, sistem, ki ne bo spodbujal izvoza delovnih mest v tujino, ter zmanjšanje davkov tistim podjetnikom, ki ustvarjajo nova delovna mesta na ameriških tleh," je dejal Obama in predstavil 50 milijard dolarjev vreden načrt ustvarjanja novih delovnih mest s prenovo le-te potrebnih cest in mostov.

Minimalna plača se bo povečala za dolar in 75 centov
Prvič po šestih letih je predlagal povišanje minimalne zvezne plače s 7,25 na devet
dolarjev na uro. "Naj nocoj napovem, da v najbogatejši državi na svetu nihče, ki dela polni delovni čas, ne bo živel v revščini, zato bomo zvezno minimalno plačo dvignili na 9 dolarjev na uro," je povedal. Predsednik je pozval tudi k povečanju vlaganj v čisto energijo, k sprejetju ukrepov proti podnebnim spremembam in k povečanju porabe za šolstvo.

Ob tem je kongres opozoril pred ustvarjanjem novih nepotrebnih kriz. "Največja država na svetu ne more opravljati svojega dela z drsenjem iz ene v drugo umetno ustvarjeno krizo. Zmenimo se tule, da bo vlada odprta, da bomo pravočasno plačali račune in ohranili polno vero v kreditno sposobnost ZDA," je dejal.

Obama je ob tem pozval kongres, naj se mu pridruži pri "zgodovinski nalogi generacije", spodbuditi rast večjega in bolj uspešnega srednjega razreda. "Naša naloga je, da ponovno vrnemo zaupanje v idejo, ki je gradila to državo - če pridno delaš in spoštuješ svoje obveznosti, lahko uspeš, ne glede na to, od kje prihajaš, kakšen si in koga ljubiš," je povedal Obama in dodal: "Zagotoviti moramo, da bo ta vlada delala za vse, ne samo za peščico".

Celoten govor o stanju v državi (State of the Union) lahko poslušate na spletni strani Bele hiše.

Obama za večji nadzor nad orožjem
Predsednik se je zavzel za spremembo zakonodaje in za zmanjšanje nasilja z orožjem ter kongres čustveno pozval, naj ne ovira predlogov za večji nadzor nad uporabo orožja. "To si zaslužijo vse žrtve, od Newtowna, Aurore, Oak Creeka, Tucsona in Blacksburga, zaslužijo si, da o tem glasujemo," je dejal. Ob tem je predstavnike kongresa pozval, naj delajo skupaj za dobro države, "saj Američani pričakujejo, da bomo interese države postavili pred interese stranke".

V svojem govoru je Obama napovedal tudi spremembo migracijske zakonodaje, s katero bi rešil vprašanje več kot deset milijonov nezakonitih priseljencev. "Imigracijska reforma pomeni, da ljudem, ki to želijo, omogočimo odgovorno pot do ameriškega državljanstva. To pomeni znanje jezika in plačevanje davkov. Reforma pomeni tudi zmanjšanje čakalne dobe za državljanstvo, manj birokracije ter spodbude za prihod sposobnih, podjetnih in izobraženih ljudi," je povedal predsednik.

Obama se je dotaknil tudi podnebnih sprememb in dejal, da vremenske katastrofe zadnjih let potrjujejo, da podnebne spremembe niso fantazija, zato je kongres pozval, naj sprejme ustrezne zakone, ki bi pred posledicami sprememb obvarovale prihodnje generacije.

Umik vojakov iz Afganistana do konca leta 2014
Obama se je dotaknil tudi zunanje politike in obljubil, da bo v letu dni iz Afganistana umaknil 34.000 vojakov in vojno končal do leta 2014, ter si s tem prislužil bučen aplavz. Jedrski poskus Severne Koreje je označil za izzivanje, ki jo bo še bolj osamilo, Iranu je sporočil, da mu ne bodo dovolili razvoja jedrskega orožja. Zagotovil je, da bodo ZDA vztrajale pri spoštovanju človekovih pravic v državah arabske pomladi in obljubil nadaljevanje pritiska na režim v Siriji.

Napovedal je dokončanje pogajanj o čeztihomorskem partnerstvu in naznanil začetek pogajanj o celovitem čezatlantskem partnerstvu za trgovino in investicije z Evropsko unijo. "Svobodna in poštena trgovina preko Atlantika podpira milijone dobro plačanih ameriških delovnih mest," je še povedal Obama.

Republikanci kritizirali govor
Pozneje je senator iz Floride Marco Rubio, ki velja za predsedniški up republikanske stranke za leto 2016, podal republikanski odgovor na Obamov govor, kjer je kritiziral govor in predvsem Obamove predloge za novo porabo. V imenu gibanja čajank je odgovor predstavil republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki je glede porabe kritiziral demokrate in republikance.

Naj nocoj napovem, da v najbogatejši državi na svetu nihče, ki dela polni delovni čas, ne bo živel v revščini, zato bomo zvezno minimalno plačo dvignili na 9 dolarjev na uro.

Barack Obama

Vem, da to ni prvič, da v državi razpravljamo o zmanjšanju nasilja z orožjem. A tokrat je drugače. Velika večina Američanov, Američanov, ki verjamejo v drugi amandma, je stopila skupaj glede zdravorazumske reforme, ki bi kriminalcem onemogočila, da dobijo orožje.

Barack Obama
Obama nagovoril kongres