Nacionalistični predsednik Tajvana Čen Šujbjan si prizadeva za neodvisnost otoka. Foto: EPA
Nacionalistični predsednik Tajvana Čen Šujbjan si prizadeva za neodvisnost otoka. Foto: EPA

Kitajska je stike s Senegalom pretrgala leta 1996, ko je ta priznal Tajvan, v torek pa si je Dakar nenadoma premislil in sporočil, da bo obnovil stike s Pekingom, piše časnik New African.

Podkupnina za pretrganje stikov?
Tajvansko zunanje ministrstvo je je Peking obtožilo, da je sabotiral njegove odnose s Senegalom, saj naj bi Dakarju za prekinitev stikov s Tajvanom in obnovo stikov s Kitajsko ponudil najmanj 200 milijonov dolarjev in obljubil nadaljnjo pomoč. Ob tem je tiskovni predstavnik tajvanskega ministrstva dejal, da se Tajpej ne bo šel "dolarske diplomacije" s Pekingom za pridobivanje novih držav.

Senegal gleda na svoje koristi
Senegal je sporočil, da je odločitev o obnovi stikov s Kitajsko posledica natančne analize svetovne geopolitike in v skladu z temeljnimi interesi države. Viri blizu senegalskega predsednika poročajo, da Senegal ne more vzdrževati svoje diplomatske ambicije in kljubovati tako gospodarski in politični velesili, kot je Kitajska.

Tajvan priznava le še 25 držav
Od leta 2000, ko je oblast na Tajvanu prevzel separatistični predsednik Čen Šujbjan, so stike s Tajpejem prekinile Liberija, Makedonija, Dominika, Vanuatu in Grenada. Diplomatske stike s Tajvanom zdaj ohranja le še 25 držav, med njimi večinoma majhne in nepomembne države v Afriki in ob Tihem oceanu.