Elmer, ki bo moral v sredo na sodišče zaradi izdajanja podatkov v preteklosti, je Assangeu pred novinarji izročil dva diska s podatki. Foto: Reuters
Elmer, ki bo moral v sredo na sodišče zaradi izdajanja podatkov v preteklosti, je Assangeu pred novinarji izročil dva diska s podatki. Foto: Reuters

Assange je obljubil, da bo razkril vse podatke, ki jih je od Elmerja prejel na dveh diskih na novinarski konferenci v Londonu. Na diskih naj bi bili podatki o multinacionalnih finančnih podjetjih, bogatih posameznikih iz številnih držav, med njimi iz Velike Britanije, ZDA in Nemčije, ter okoli 40 politikov v obdobju od leta 1990 do 2009.

Elmer je bil leta 2002 odpuščen iz banke Julius Baer, v sredo pa se bo proti njemu začelo sojenje zaradi kršenja zakonov o bančni zaupnosti.

Assange, ki je na prostosti proti plačilu varščine in zaradi zahteve Švedske po izročitvi ne sme zapustiti Velike Britanije, je napovedal, da bodo podatke pregledali, nato pa jih objavili na spletni strani Wikileaksa. Dodal je, da bi določene podatke lahko izročili oblastem, kot so to storili v primeru objave podatkov islandskih bank.

"Sem proti sistemu"
Kaj točno naj bi omenjeni podatki razkrili, še ni znano, vodja WikiLeaksa pa je poudaril, da so v preteklosti podatki Elmerja iz banke Julius Baer razkrivali utajo davkov, brisanje sledi za kriminalnimi dejanji in "ščitenje premoženja tistih, ki so tik na tem, da izgubijo podporo političnih oblasti".

"Sem proti sistemu. Vem, kako sistem deluje," je na konferenci dejal Elmer in dodal, da obstaja sofisticirana mreža za prelivanje nezakonitega denarja na skrivne račune. "Bil sem tam, opravljal sem to delo," je pojasnil, zakaj se mu je zdelo pomembno, da razkrije svojo identiteto razkrivalca.

WikiLeaks zadnje upanje
Bančnik, ki je deloval kot glavni operater banke Julius Baer na Kajmanskih otokih, je preživel 30 dni v zaporu zaradi kršenja švicarskih bančnih zakonov in da so mu ponudili denar v zameno za njegov molk. Razkril je še, da sta z ženo napisala pismo nemškemu finančnemu ministru Peeru Steinbrucku in ponudila brezplačno razkritje podatkov, a nista prejela nobenega odgovora. "WikiLeaks je bil moje zadnje upanje. Svoje zgodbe nisem mogel povedati. WikiLeaks je morda edini način za razkrivanje takih zgodb družbi," je dejal.