Andora je samostojna od časov Karla Velikega. Leta 1278 je bila ustanovljena kneževina brez kneza, vrhovna oblast je bila razdeljena med škofa iz Urgela (Španija) in grofa Foixa (njegov pravni naslednik je predsednik Francije). Leta 1981 je parlament (Vrhovni svet dolin) po 703 letih samostojnosti sprejel prvo ustavo, ki je uzakonila ustanovitev vlade in reformo uprave. Foto: EPA
Andora je samostojna od časov Karla Velikega. Leta 1278 je bila ustanovljena kneževina brez kneza, vrhovna oblast je bila razdeljena med škofa iz Urgela (Španija) in grofa Foixa (njegov pravni naslednik je predsednik Francije). Leta 1981 je parlament (Vrhovni svet dolin) po 703 letih samostojnosti sprejel prvo ustavo, ki je uzakonila ustanovitev vlade in reformo uprave. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Sarkozy je med julijskim obiskom Andore pohvalil njeno transparentnost na področju financ. Foto: EPA
Premier Jaume Bartumeu in njegova vlada
Premier Jaume Bartumeu, ki je položaj zasedel junija lani, ima težave pri prepričevanju parlamenta, naj sprejme proračun. Foto: EPA

Ujeta med Francijo in Španijo je Andora unovčila svoj status kneževine, ki jo vodijo predstavniki obeh večjih sosed, da privablja njihove podjetnike in turiste. Pridobila si je tudi sloves države, ki nerada deli skrivnosti, predvsem finančne.

Približno 84.000 prebivalcev Andore je ponosnih, da jim je uspelo preoblikovati njihovo gorato poljedelsko skupnost v finančni in trgovski center, ki je povezal visoko imigracijo iz Francije, Španije in Portugalske z dvomestno gospodarsko rastjo. V zadnjem času pa ti motorji, ki poganjajo rast, izgubljajo svojo moč in Andora mora poiskati nove vire dohodka, piše New York Times.

Tradicionalni "motorji" izgubljajo moč
"Trije motorji našega gospodarstva - trgovina, turizem in finance - so pokazali znake utrujenosti," pravi Marc Pantebre, predsednik andorske trgovinske zbornice. Vse od leta 2006 bruto domači proizvod na prebivalca (BDP per capita) pada, kar se pozna v skoraj vseh sektorjih. Turizem je v tem času zaznal padec z okoli 10 milijonov turistov na leto, ki jih pozimi privablja predvsem smučanje v Pirenejih, poleti pa brezcarinske trgovine in izleti v hribe, na okoli devet milijonov.

Zaradi upada gospodarske rasti bodo morala letos prvič vsa podjetja v Andori objaviti svoje proračune in s tem omogočiti vladi, da natančno izračuna obseg andorskega gospodarstva. Oblasti prvič predlagajo tudi neposredno obdavčitev in nov sistem davka na dodano vrednost, kar pa morajo zakonodajalci še potrditi.

Sarkozy pohvalil večjo odprtost
Tudi finančni sektor je bil prisiljen k nekaterim spremembam, da bi postal bolj konkurenčen in transparenten. Med svetovno finančno krizo je francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki ima tudi naziv soprinca Andore, napovedal boj utajevanju davkov, Andori pa zabičal, naj začne spoštovati pravila, sicer se bo znašla v osami. Španija, ki si obupano prizadeva zmanjšati svoj velikanski proračunski primanjkljaj, je postala tudi bolj odločna, da ustavi uhajanje denarja na skrivne bančne račune.

Andora se je uklonila, podpisala dogovore z nekaterimi državami o sodelovanju pri čezmejnem preiskovanju finančnih prevar, za nagrado pa jo je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) umaknila s svojega seznama "nesodelujočih davčnih oaz". Pohvalil jo je tudi Sarkozy. "Transparentnost ni v nasprotju z identiteto Andore," je dejal med nedavnim obiskom v državi.

Na pragu politična kriza
Andori je odleglo, čeprav še ni jasno, ali bo sloves transparentnega bančnega središča prispeval h krepitvi države in njenega gospodarstva. "Te spremembe bi morali sprejeti že veliko prej," je prepričana Rosa Ferrer, županja prestolnice Andorra la Vella. Ob tem pa se poraja strah, da se bodo reforme v Andori sprevrgle v politično nestabilnost. Levosredinska vlada, ki je sprožila reforme, ima težave pri prepričevanju zakonodajalcev, naj podprejo njen proračun. Vladajoča stranka namreč nima absolutne večine, zato rabi podporo drugih strank. Če si je ne bo zagotovila, bo morala po le letu dni vladanja sklicati predčasne volitve, še poroča New York Times.

Spremembe preizkus potrpežljivosti
Med naloge, ki si jih je zadala Andora, sodita tudi dogovora o priključitvi Evropski uniji in končanju sistema dvojnega obdavčenja s Francijo in Španijo, ki številnim andorskim podjetjem onemogoča širjenje v tujino.

Spremembe, ki jih Andora doživlja v zadnjih letih, so preizkus potrpežljivosti njenih prebivalcev. "Veliko se zahteva od ljudi s temi spremembami, a imamo svoje prirojene posebnosti in izguba naše identitete ne bi bila dobra," meni Jordi Miquel, duhovnik v mestu La Massana.

Nič več brezcarinski paradiž
Andoro skrbi tudi njena upadajoča privlačnost brezcarinskega nakupovalnega paradiža, saj se je razlika v cenah elektronskih izdelkov in alkohola, tradicionalno veliko nižja kot v Franciji in Španiji, s sprejetjem evra leta 2002 močno zmanjšala. Kljub temu Andora načrtuje davek na dodano vrednost, ki pa bo 4,5-odstotni in tako veliko nižji kot v preostalih zahodnih državah. A če bo t. i. nakupovalni turizem še naprej padal, bi to lahko resno škodovalo državi, ki bolj kot na svoj šarm stavi na gospodarsko privlačnost.

Kaj bo z bankami?
Med največjimi neznankami je usoda petih bank v Andori. Popuščanje pri pravilu ohranjanja bančnih skrivnosti je bil "pravi šok za Andoro", pravi Pascal Saint-Amans, vodja sekretariata OECD-ja, zadolženega za mednarodno davčno sodelovanje, saj je bila tajnost eden, če ne edini, adut andorskih bank.