Iran vztraja, da je njegov raketni program namenjen izstrelitvi satelitov. Foto: EPA
Iran vztraja, da je njegov raketni program namenjen izstrelitvi satelitov. Foto: EPA

Podrobnosti iz najnovejšega iranskega predloga kažejo, da je Iran ponudil pogajanja o številnih vprašanjih, predvsem mednarodnih, ne pa tudi pogajanj o jedrskem programu. ZDA so zato v zvezi z iranskim predlogom že povedale, da ta pravzaprav ni odgovor na zahteve mednarodne skupnosti.

Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Philip Crowley je dejal, da se iranski predlog ne dotika bistva problema, ki ga izpostavlja mednarodna skupnost. Že pred tem pa je bližnji svetovalec iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada dejal, da se Iran ne bo odpovedal jedrskemu programu, da pa je z mednarodno skupnostjo pripravljen govoriti o jedrskem orožju. Crowley je na to dejal, da bo moral Iran dokazati, da se je res pripravljen držati dogovora.

"Teheran je pripravljen na pravične in obsežne pogovore o različnih temah, vključno s preprečevanjem širjenja jedrskega orožja, a z zagotovilom, da ima vsaka država pravico do jedrske energije," je iranska državna televizija citirala predstavnika države pri ZN-u Alija Asgarja Soltanieha.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je menil, da bi bili vsaj deli predloga lahko podlaga za nadaljevanje pogajanj, hkrati pa je pozdravil pripravljenost Irana na dejavnejšo vlogo v Iraku in Afganistanu.

Sankcij VS-ja verjetno ne bo
Ameriški predsednik Barack Obama je že pred meseci opozoril Iran, naj se na bolj prijateljski način odzove do konca septembra, sicer bo deležen novih sankcij, ki bi lahko prizadele njegov izvoz nafte. A so taki ukrepi malo verjetni, saj Rusija, ki ima kot stalna članica Varnostnega sveta ZN-a pravico veta, tega ne podpira.