Veliko vprašanje je, ali se bo Chirac, ki naj bi bil v slabem zdravstvenem stanju, pojavil na sodišču. Foto: EPA
Veliko vprašanje je, ali se bo Chirac, ki naj bi bil v slabem zdravstvenem stanju, pojavil na sodišču. Foto: EPA
Pariz
Na sodišču v Parizu je že vse pripravljeno na začetek sojenja. Foto: EPA

Sodni proces naj bi se začel ob 13.30, prvi dan pa bodo v ospredju formalnosti v zvezi s potekom procesa. 78-letni Chirac bi moral pred sodnike stopiti v torek, a se to po vsej verjetnosti ne bo zgodilo, saj so njegovi odvetniki že pred začetkom sojenja sporočili, da nekdanjemu predsedniku zdravstveno stanje ne dovoljuje, da bi bil navzoč na sojenju.

Bo sodišče dovolilo sojenje v odsotnosti?
Chiracovi odvetniki so sodišče zaprosili, naj Chiracu dovoli, da ne bo navzoč na sojenju, sodišče pa bo o tem odločalo ob začetku sojenja. Chirac je ob tem sodišče zaprosil tudi, naj dovoli, da ga zastopajo odvetniki. Odvetniki so k prošnji priložili tudi izvid nevrologa, a njegove vsebine niso razkrili, BBC pa poroča, da naj bi v njem pisalo, da Chirac trpi za rednimi izgubami spomina in da poziva sodišče, naj ga oprosti navzočnosti na sojenju.

Na zdravniško poročilo naj bi se ob začetku sojenja odzval tudi sodnik Dominique Pauthe, ki bo odločil, ali bodo sojenje nadaljevali, ali bodo obtožbe ovrgli, ali bodo začetek sojenja preložili ali pa bodo iskali novo zdravniško mnenje.

Chirac izgublja spomin
Žena nekdanjega predsednika je letos že zanikala govorice, da ima njen mož alzheimerjevo bolezen, potrdila pa je, da ima zdravstvene težave, ki so posledica kapi leta 2005 oz. starosti. Tuji mediji poročajo, da so prijatelji nekdanjega predsednika v zadnjih mesecih že večkrat povedali, da ima Chirac hude težave s spominom.

Ustvarjanje navideznih delovnih mest za financiranje stranke
Sodni proces proti Chiracu bo potekal zaradi primerov navideznih zaposlitev, ki naj bi jih ta odprl, da bi tako pridobil sredstva za svojo stranko RPR v času, ko je bil Chirac še župan Pariza med letoma 1977 in 1995. Chiraca obtožujejo, da naj bi ustvaril kar 35 navideznih delovnih mest.

Če bodo odločili, da je kriv, grozi Chiracu, ki je prvi francoski predsednik, proti kateremu je bil po drugi svetovni vojni sprožen sodni postopek, deset let zapora in 150.000 evrov kazni. Chirac, ki je služil dva predsedniška mandata med letoma 1995 in 2007, vsakršno krivdo zanika, kljub številnim govoricam o korupciji pa je bil v času opravljanja predsedniške funkcije imun pred pregonom.

Sojenje Chiracu se je začelo že 7. marca, a so ga na zahtevo njegovih odvetnikov takrat prekinili, da bi ugotovili, ali primer ni zastaral. Francosko prizivno sodišče je maja zahtevo odvetnikov zavrnilo, kar je odprlo pot sodnemu procesu.