Rhodes leta 2019 po enem od shodov v podporo Donaldu Trumpu. Foto: Reuters
Rhodes leta 2019 po enem od shodov v podporo Donaldu Trumpu. Foto: Reuters

Privrženci takratnega republikanskega predsednika Donalda Trumpa so z napadom hoteli preprečiti formalno potrditev zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra leta 2020.

Rhodes je prvi, ki je bil do zdaj obsojen za zaroto za upor proti državi v povezavi z napadom na kongres, njegova kazen pa je najdaljša od vseh, ki so jih do zdaj izrekli v povezavi z napadom.

Tožilci so za Rhodesa zahtevali 25 let zapora, ker da ostaja grožnja ameriški demokraciji. Rhodes se je na sodišču izrekel za političnega zapornika in dejal, da je njegov edini zločin nasprotovanje tistim, ki uničujejo državo.

Zvezni sodnik Amit Mehta se je strinjal s tožilci glede uporabe strožjih kazni za domače teroriste, kot so Varuhi prisege, ki so skušali ustrahovati vlado. "Gospod Rhodes je svojim sostorilcem naročil, naj pridejo nad kongres, ti pa so to upoštevali," je dejal sodnik.

Odvetnik Phillip Linder je zanikal, da bi Rhodes 6. januarja 2021 dal kakršen koli ukaz za napad. Dodal je, da bi lahko Rhodes, če bi res želel napasti, o tem prepričal veliko več privržencev.

Zvezna porota je odločila, da je Rhodes skupaj s sodelavko kriv zarote za upor proti državi lani novembra, januarja pa je podobna usoda doletela še štiri sozarotnike. Tri Varuhe prisege so oprostili zarote za upor proti državi, so pa odločili, da so krivi drugih kaznivih dejanj.

Druga zvezna porota je odločila, da je kriv zarote za upor proti državi tudi nekdanji vodja druge sorodne skrajno desne skupine Ponosni fantje Enrique Tarrio in sodelavci. Njim bodo kazen predvidoma izrekli avgusta.

Obsodbe so bile velik udarec za skupino, ki jo je Rhodes ustanovil leta 2009 in je prerasla v eno največjih skrajnodesničarskih milic.

Skupina, v kateri so tudi nekdanji in zdajšnji pripadniki vojske in policije, širi prepričanje, da želi zvezna vlada državljanom odvzeti državljanske svoboščine, svoje privržence pa predstavlja kot branilce pred tiranijo.