Bolivijski predsednik Evo Morales na dunajskem letališču. Foto: EPA
Bolivijski predsednik Evo Morales na dunajskem letališču. Foto: EPA
Letalo bolivijskega predsenika
Avstrija uradno ne ve razloga za pristanek Moralesovega letala na Dunaju. Foto: EPA
Evo Morales
Bolivijski predsednik Evo Morales se je z dunajskega letališča odpravil domov danes zgodaj zjutraj. Foto: EPA
Edward Snowden
Žvižgač Edward Snowden naj bi bil na moskovskem letališču Šeremetjevo, čeprav ga tam sploh nihče ni videl. Foto: EPA
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin je bil jasen, Edwardu Snowdnu bi Rusija ponudila pomoč, pod pogojem, da neha objavljati tajne dokumente amerišče agencije za nacionalno varnost.
Diplomatski škandal zaradi Snowdna

Bolivijska vlada je od Francije in Portugalske zahtevala uradno pojasnilo zaradi torkove prepovedi preleta letala z bolivijskim predsednikom Evom Moralesom. Ta se je vračal iz Moskve v La Paz, vendar je moral pristati najprej v Španiji, saj mu Portugalska ni dovolila pristanka, da bi natočili gorivo, in potem še na Dunaju.

Moralesov pilot je na srečo dobil dovoljenje za pristanek in oskrbo z gorivom v Španiji. Od tam je letalo poletelo na Dunaj, kjer je Morales ostal do jutra zaradi izdelave novega načrta poti v domovino.
Državi ne vesta nič o prepovedi
Francija in Portugalska naj bi zanikali, da nista dovolili preleta njunega zračnega prostora zaradi suma, da je na Moralesovem letalu nekdanji pogodbenik ameriške Agencije za Nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden. Svetovne agencije poročajo, da Portugalci ne dvigujejo telefonov, Francozi pa se - po domače povedano - "delajo Francoze" in ne vedo nič o incidentu.

Snowdna vendarle ni bilo na letalu
Tiskovni predstavnik avstrijskega zunanjega ministrstva Alexander Schallenberg je potrdil, da je Morales na letališču na Dunaju, vendar pa Snowdna ni z njim. Schallenberg je dejal, da bo Morales odpotoval v domovino danes zgodaj zjutraj. Avstrija uradno ne ve razloga za pristanek Moralesovega letala na Dunaju.

Bolivijski obrambni minister Ruben Saavedra, ki je bil prav tako na letalu, je po prisilnem pristanku za CNN en Español pojasnil dogodke: "Sporočili so nam, da obstaja neutemeljen sum, da je na letalu Edward Snowden. Ne vemo, kdo je sprožil to laž. Verjetno nekdo, ki ne želi dobro naši državi. Informacija, ki je zaokrožila, je zlobna in škodljiva za našo državo." Ob tem je posmehljivo dodal: "Igra, v katero so ZDA vpletle tudi evropske vlade, je sovražna."

Bolivijski podpredsednik Alvaro Garcia Linera je dejal, da je Morales "talec imperializma". "Predsednika so ugrabili imperialisti in ga zadržali v Evropi ... To je dejanje imperialistične arogance." Bolivijski zunanji minister David Choquehuanca pa je povedal, da "Bolivija ne more lagati mednarodni skupnosti, da ima na letalu nevidnega potnika."
Kdo je sprožil lažne informacije?
Choquehuanca tudi meni, da naj bi izvor lažnih govoric prihajal iz ene izmed južnoameriških držav. Saavedra pa je prepričan, da za njimi stoji ameriška vlada: "Nezaslišano je, da se sploh lahko zgodi kaj takšnega. To je zloraba. Je kršitev mednarodnih konvencij in sporazumov o zračnem prometu."
Snowden poslal prošnje za politični azil v več držav
Bolivija je ena od 21 držav, pri katerih je Snowden zaprosil za azil. Morales, ki je bil v Moskvi z venezuelskim predsednikom na sestanku držav, ki izvažajo zemeljski plin, je dejal, da bi bila država pripravljena preučiti prošnjo Edwarda Snowdna.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je prav tako zatrdil, da še niso prejeli Snowdnowe prošnje, da pa bi morale Snowdnu, ki ga lovijo ZDA, nuditi zaščito vse države sveta: "Zakaj so za njim razpisali pregon? Kaj je zagrešil? Je izstrelil raketo in koga ubil? Je sprožil bombo in pri tem koga ubil? Ne. On preprečuje vojno."

Države druga za drugo zavračajo prošnje
Kot je v torek na svoji spletni strani objavila organizacija WikiLeaks, je pravna zastopnica Edwarda Snowdna Sarah Harrison v njegovem imenu na konzularnemu oddelku ruskega zunanjega ministrstva na letališču Šeremetjevo oddala prošnje za politični azil, ki so bile naslovljene na 21 tujih veleposlaništev v Moskvi.

Že včeraj so prošnje zavrnile: Avstrija, Brazilija, Finska, Indija, Irska, Norveška, Poljska in Švica. Države, ki se še vedno niso izrekle o odobritvi azila, so: Bolivija, Kitajska, Kuba, Ekvador, Nemčija, Islandija, Italija, Nizozemska in Nikaragva. Francija in Venezuela še vedno nista potrdili prejetja prošnje.
Že včeraj pa je Edward Snowden sam odstopil od prošnje za politični azil v Rusiji, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin izjavil, da Snowden lahko ostane v Rusiji, a le če neha objavljati sporne informacije o nadzoru, "katerega cilj je povzročiti škodo našim ameriškim partnerjem, ne glede na to, kako čudno morda to zveni iz mojih ust."

Fantom s Šeremetjeva
Nekdanji zunanji pogodbeni sodelavec Cie in ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je medijem posredoval dokumente o programih prisluškovanja telefonskim in spletnim komunikacijam NSA. Potem so bi objavljeni še dokumenti o prisluškovanju ZDA zavezniškim vladam in diplomatskim misijam, v prihodnje pa se obeta še več.

Junija je pobegnil s Havajev najprej v Hongkong. Ko so ZDA zahtevale njegovo izročitev, je pot nadaljeval v Rusijo. Ker so mu ZDA razveljavile potni list, je obtičal na moskovskem letališču Šeremetjevo, kjer ga do zdaj ni še nihče videl.

Diplomatski škandal zaradi Snowdna