Na Johnsonovih izdelkih za osebno nego ni opozorila, da je smukec potencialno rakotvoren. Foto: Reuters
Na Johnsonovih izdelkih za osebno nego ni opozorila, da je smukec potencialno rakotvoren. Foto: Reuters

Tožba Eve Echeverria iz Kalifornije je najnovejša v vrsti več sodnih postopkov proti omenjemu podjetju, ki ga več žensk toži, ker na svojih izdelkih niso opozorili, da njihovi izdelki vsebujejo smukec oz. da je ta potencialno rakotvoren. Echeverria je več desetletij pri intimni negi uporabljala otroški puder znamke Johnson & Johnson, ki vsebuje tudi omenjeni smukec.

Sodišče v Los Angelesu je razsodilo, da mora podjetje tožnici plačati 70 milijonov dolarjev odškodnine in še 347 milijonov dodatne globe. A to še ni vse, nad podjetjem se zgrinjajo temni oblaki, saj mu po vsej ZDA grozi še okoli 4.800 podobnih tožb. Na podobnem procesu v Misuriju je bilo podjetje tako že kaznovano s plačilom več kot 300 milijonov dolarjev kazni, piše Guardian.

"Pritožili se bomo na razsodbo v primeru Eve Echeverria, saj nas pri naših izdelkih vodi znanost, ta pa zagotavlja varnost uporabe Johnsonovega otroškega pudra v prahu," so sporočili iz multinacionalke, ki ima sedež v New Jerseyju.

Tožba 63-letne Eve Echeverria je prva izmed več kot stotih podobnih, ki je v Kaliforniji dočakala sodni epilog. Ženska trdi, da je zbolela za rakom na jajčnikih, ker je več desetletij pri higieni uporabljala izdelke Johnson & Johnsona, ki vsebujejo smukec, drobnozrnati mineral, ki sicer koži daje občutek gladkosti.