Okoli letališča v Donecku potekajo siloviti spopadi. Foto: EPA
Okoli letališča v Donecku potekajo siloviti spopadi. Foto: EPA
Vzhod Ukrajine
Od začetka konflikta aprila je bilo na vzhodu Ukrajine ubitih že več kot 3.500 ljudi. Foto: EPA

V zadnjih nekaj tednih so uporniki že nekajkrat skušali zavzeti letališče, ki leži severozahodno od mesta. Po navedbah ukrajinske vojske so uporniki ofenzivo začeli v sredo na širšem območju. Na vzhodu Ukrajine sicer velja premirje med vladnimi silami in uporniki, ki pa je bilo že večkrat kršeno, za kar sta obe strani obtoževali druga drugo.

V napadu na letališče so uporniki uporabili tanke, različne raketne sisteme, topništvo in minomete. Iz ukrajinske vojske so sporočili, da so ubili sedem upornikov in uničili en tank.

Letališče je izjemnega strateškega pomena, saj je Doneck največje mesto, ki ga nadzorujejo uporniki in bi z njegovim zavzetjem pridobili pomembno točko za oskrbovanje svojih sil. Ukrajinska vojska letališče uporablja za obstreljevanje položajev upornikov v mestu.

Vodja upornikov Aleksander Zaharčenko je sporočil, da je pod njihovim nadzorom že 90 odstotkov letališča, preostali del pa nameravajo zavzeti v dveh ali treh dneh. Ukrajinske oblasti zatrjujejo, da je letališče še vedno pod njihovim nadzorom.

Premirje je treba spoštovati
Nemška kanclerka je v telefonskem pogovoru v sredo zvečer ruskemu predsedniku povedala, da ima Moskva odgovornost vplivati in obrzdati proruske upornike na vzhodu Ukrajine.

Tako Merklova kot Putin sta v pogovoru izrazila zaskrbljenost zaradi krhke prekinitve ognja in nadaljevanja nasilja na vzhodu Ukrajine. Strinjala sta se, da je treba prekinitev ognja končno v polnosti spoštovati.

Glede na sporočilo iz Berlina je treba mejo med Ukrajino in Rusijo nadzorovati. Pri tem mora pomembno vlogo odigrati Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki ima nalogo spremljati prekinitev ognja, na začetku septembra sklenjeno v Minsku.

Nemška vlada bo še naprej podpirala to misijo, je še sporočila nemška vlada. Pariz in Berlin sta sicer pred kratkim predlagala, da bi se Ovseju, če bi za to zaprosil, dalo na voljo brezpilotna letala za spremljanje uresničevanja prekinitve ognja.

"Bratski ukrajinski narod"
Putin je konferenci za vlagatelje v četrtek izrazil upanje, da bodo parlamentarne volitve v Ukrajini 26. oktobra prinesle stabilnost državi, kar je tudi v interesu Rusije.

"Izhod Ukrajine iz politične in gospodarske krize je v ruskem nacionalnem interesu," je dejal Putin in Ukrajino označil za "najbolj bratski narod Rusije". Ruski predsednik je še izrazil željo, da bi imeli v Ukrajini zanesljivo in predvidljivo partnerico ter sosedo.