Trump bo na konvenciji dočakal uradno nominacijo republikanske stranke za predsedniškega kandidata. Foto: Reuters
Trump bo na konvenciji dočakal uradno nominacijo republikanske stranke za predsedniškega kandidata. Foto: Reuters
Republikanska konvencija
V mesto naj bi v času konvencije prišlo okolo 50.000 ljudi. Foto: Reuters
Protest proti Trumpu
V bližini dvorane, kjer poteka konvencija, so se zbrali tudi protestniki proti Trumpu. Protesti so mirni. Foto: Reuters

Sprejeli naj bi tudi program stranke za prihodnja štiri leta, ki na skoraj 70 straneh ne vsebuje presenečenj. V njem se nasprotuje splavu, davkom, istospolno usmerjenim in ukrepom za čisto okolje. Največje zlo 21. stoletja je za republikance poleg terorizma še vedno zdravstvena reforma predsednika Baracka Obame. Vrhunec konvencije bo po pričakovanjih Trumpov govor, ki bo najverjetneje v četrtek.

Vsesplošno vpitje in jeza podpornikov gibanja "Nikoli Trump"
Že na začetku konvencije pa se je sicer zgodil zaplet, saj je prišlo do upora dela delegatov, kar je presenetilo podpornike Trumpa in vodstvo stranke. Gibanje "Nikoli Trump" je skušalo odbor za pravila konvencije prepričati, da delegatom dovolijo glasovanje po svoji vesti. To bi pomenilo, da lahko delegati iz držav, v katerih je Trump sicer zmagal, glasujejo proti njemu, če to želijo. Prvi poskus spremembe pravil je vodstvo stranke zatrlo, a se konservativci niso vdali in so na začetku konvencije vložili nov predlog. Tega je vodstvo konvencije dalo na glasovanje, in sicer tako, da so morali podporniki predloga svoj glas oddati z vpitjem "yea" (za) nasprotniki pa "nay" (proti).

Po glasnem vpitju vsepovprek je vodstvo odločilo, da so zmagali podporniki Trumpa, a je nekaj delegatov nato začelo vzklikati, da želijo glasovanje po državah, ogorčeno so po tleh metali akreditacije in zapiščali dvorano. Glasovanje so ponovili (z nekoliko več časa med vzkliki za in proti) in znova odločili, da so zmagali podporniki Trumpa.

Konvencija se je nato nadaljevala, a z veliko slabe volje, saj so konservativci (ti Trumpu ne zaupajo glede nasprotovanja pravici do splava in pravic homoseksualcev in so tudi sicer zelo socialno konservativni) še naprej vzklikali, da želijo pravo glasovanje.

Zaplet je nenavaden, saj so konvencije sicer zelo natančno organizirani dogodki, kjer je potek dogovorjen vnaprej.

"Naredimo Ameriko spet varno"
Tema uvodnega dne konvencije je bila Naredimo Ameriko spet varno. Poudarki govorov so bili temu ustrezno v znamenju podpore ameriški policiji in vojski. Na konvencijo je prišlo okoli 2.500 delegatov in 2.300 njihovih zamenjav iz vseh 50 zveznih držav ZDA, prestolnice Washingtona in petih od ZDA odvisnih ozemelj. Konvencije se po poročanju BBC-ja ne bodo udeležili nekateri vidni republikanci, ki se ne strinjajo s Trumpom, med njimi tudi oba nekdanja predsednika Busha, nekdanji republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney, senator John McCain in tudi guverner Ohia, države, v kateri poteka konvencija, John Kasich. Kasich je bil sicer precej časa Trumpov tekmec za položaj republikanskega kandidata za predsednika ZDA.

Nastopili so tudi televizijski zvezdniki, nasprotniki nezakonitega priseljevanja, tudi nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani.

Cleveland, mesto z manj kot 400.000 prebivalci, pričakuje okoli 50.000 obiskovalcev, najmanj 200 milijonov dolarjev neposredne gospodarske koristi, pa tudi več deset tisoč protestnikov.

Oblasti so zaskrbljene zaradi možnosti terorističnega napada in eksplozivne mešanice Trumpovih nasprotnikov in podpornikov v državi, v kateri je dovoljeno odkrito nošenje orožja. V Clevelandu bodo v času konvencije veljali še posebej strogi varnostni ukrepi, za varnost in nadzor pa bo skrbelo več tisoč pripadnikov varnostnih sil.

Vse sestavine za nasilje
Da je skrb na mestu, priča zgodovina nasilja na Trumpovih dozdajšnjih predvolilnih dogodkih. Poleg tega se je konvencija začela v posebej napetem ozračju, in sicer po vrsti policijskih ubojev temnopoltih Američanov in ubojev policistov. V Dallasu v Teksasu je bilo tako nedavno ubitih pet policistov, v nedeljo pa so bili v Baton Rougeu v Louisiani ubiti trije policisti, še trije pa so bili ranjeni. Eden je v kritičnem stanju.

Clevelandska policija je po zadnjih ubojih policistov guvernerja Kasicha prosila, naj za čas trajanja konvencije prepove nošenje orožja na vidnem mestu, kar je v tej državi dovoljeno, poroča BBC. Kasich je že odgovoril, da nima pristojnosti začasno preklicati tega zakona.

Ljudje pa vendarle nimajo pravice nositi orožja v dvorani Quisken Loans, v kateri poteka konvencija, in v varovanem območju pred njo. Vseeno je nekaj ljudi orožje nosilo v bližini.

Začetek konvencije so zaznamovali tudi protesti, vendar je protestnikov, ki so glasni, a mirni, za zdaj manj kot policistov.