Trump si želi povečati število Afroameričanov, ki ga bodo volili, a bo imel z zgodovino odkrito rasističnih izjav pri tem velike težave. Foto: Reuters
Trump si želi povečati število Afroameričanov, ki ga bodo volili, a bo imel z zgodovino odkrito rasističnih izjav pri tem velike težave. Foto: Reuters
Trump obiskal Louisiano

Pred skoraj popolnoma belskim občinstvom v Michiganu je Trump dejal, da temnopolti volivci "živijo v revščini" in da njihove "šole niso dobre", poroča BBC. Okrcal je rezultate politike Demokratske stranke do Afroameričanov. "Če vztrajno voliš za iste ljudi, boš dobival natanko enak rezultat," je dejal.

Njegova tekmica, demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton, bi po njegovih besedah "raje zagotovilo službo beguncu" kot nezaposleni temnopolti mladini, "ki so postali begunci v svoji lastni državi".

Če bi se potegoval še za drugi mandat leta 2020, bi prejel 95 odstotkov glasov afroameriških volivcev in volivk, je napovedal Trump. Predsednik Barack Obama, zgodovinsko gledano najbolj priljubljeni predsednik med afroameriškimi volivci, je leta 2012 osvojil 93 odstotkov glasov temnopoltih. Trump uživa na drugi strani zelo nizko podporo med temnopoltimi volivci in volivkami. Po javnomnenjskih raziskavah je trenutno le dvoodstotna.

Podpora KKK-ja in napadi na Afroameričane
Trump uživa močno podporo rasističnih skupin, ki zagovarjajo nadvlado belcev. Potem ko ga je podprl nekdanji vodja organizacije Ku Klux Klan, je trajalo več dni, preden se je Trump od njega distanciral. Na več shodih v podporo Trumpu so bili afroameriški protestniki napadeni, New York Times pa je poročal, da se na teh shodih pogosto uporablja rasističen jezik.

Nujna širitev podporne baze
Petkov govor je bil že tretji ta teden, v katerem se je Trump skušal približati afroameriškim volivcem. Nekateri analitiki po poročanju BBC-ja pravijo, da mora Trump, ki glede na nacionalne ankete že več tednov močno zaostaja za Hillary Clinton, nujno razširiti svojo bazo podpornikov, ki so večinoma beli pripadniki delavskega razreda.

Trump obiskal Louisiano