Jared Kushner je stal tastu med kampanjo vedno ob strani. Foto: Reuters
Jared Kushner je stal tastu med kampanjo vedno ob strani. Foto: Reuters
Kushner je že pri rosnih 25 letih dejansko prevzel vodenje družinskega podjetja, ga še utrdil in mu dodal še medijsko hišo - New York Observer. Foto: AP
Z Ivanko sta se poročila leta 2009 v judovskem obredu, v zakonu pa so se paru rodili trije otroci. Foto: Reuters
Trump po tretjem soočenju s Hillary Clinton - v ozadju Ivanka, v ospredju pa Kushner in Trumpov sin Eric. Foto: Reuters
Kushnerja podpira tudi Steve Bannon, vodja skrajno desničarske medijske hiše Breitbart News, ki ga je Trump imenoval za svojega glavnega stratega. Foto: Reuters
Kushner in Ivanka med četrtkovim srečanjem z japonskim premierjem Šinzom Abejem. Foto: Reuters
Kushner (na sliki ob prihodu v Trump Tower) velja za umirjenega in sposobnega poslovneža. Foto: AP

Ena večjih ugank je Kushner, 35-letni soprog Trumpove hčerke Ivanke, ki si kljub pravnim zapletom (zakon proti nepotizmu) na vso moč želi v Belo hišo. Kushner, čigar karierna pot močno spominja na Trumpovo, je bil skupaj z Ivanko stalnica Trumpove kampanje, tasta je podpiral na številnih shodih in zborovanjih, bil pa je tudi neuradni, a vplivni svetovalec burne kampanje newyorškega mogotca.

Kushner je bil rojen v New Jerseyju, v ortodoksni židovski družini štirih otrok s tesnimi povezavami z demokratsko stranko. Tako Jared kot njegov brat Joshua, prav tako poslovnež, sta se šolala na Harvardu, a se glede njunega sprejema poraja več vprašanj - fanta z ne ravno najbolj blestečimi ocenami sta bila namreč sprejeta, potem ko je njun oče, nepremičninski mogotec Charles Kushner, tej elitni univerzi doniral 2,5 milijona dolarjev. Podiplomski študij je Kushner nadaljeval na Newyorški univerzi, ki ji je njegov oče leta 2001 prav tako doniral zajeten kupček denarja - 3 milijone.

Vplivno ime v nepremičninskih krogih
Po magisteriju je šel Kushner po očetovih stopinjah in se lotil nepremičninskega posla ter kmalu postal glava Kushner Companies, potem ko so njegovega očeta leta 2005 obsodili na 14 mesecev zapora zaradi davčne utaje, nezakonitih donacij in podkupovanja prič. Leta 2007, pri rosnih 26 letih, je Kushner za rekordnih 1,8 milijarde dolarjev kupil stolpnico na Peti aveniji, leto dni predtem pa za 10 milijonov časopis New York Observer.

Denar za nakup naj bi si prislužil med študijem, ko je sklepal nepremičninske posle v Massachusettsu, kjer ima Harvard sedež. New York Observer je pod Kushnerjevo taktirko in z menjavo vodstva sicer popolnoma izgubil svojo ostrino in kulturno relevantnost, je pa prvič imel dobiček. Zadržani in umirjeni Kushner v nepremičninskih krogih velja za izjemno vplivnega - čeravno ni tako razvpit kot njegov tast, pa tudi sojem žarometov in pozornosti se precej bolj izogiba.

Kushner se je z Ivanko (35), ki se je pred tem spreobrnila v judovsko vero, poročil leta 2009 po dveh letih zveze. Par ima tri otroke, zadnji, Theodore James, se je rodil marca letos, ko je bila predsedniška kampanja v polnem zagonu. Ivanka se je po porodu praktično takoj vrnila v predvolilni cirkus, kjer je ostala vse do presenetljive Trumpove zmage 8. novembra.

Kot poroča New York Times, se je Kushner, ki naj bi Trumpu med drugim tudi svetoval, da vzame za podpredsednika Mika Pencea, nameraval po volitvah vrniti k svojemu nepremičninskemu poslu, a se je že v sredo zjutraj, takoj po Trumpovi zmagi, začel s tastom pogovarjati o tem, da bi sprejel vidnejšo vlogo v Beli hiši. Glavni pobudnik te ideje naj bi bil Trump, z njim pa se strinjata tudi Steve Bannon in Reince Priebus, ki ju je Trump postavil na mesto glavnega stratega oz. vodje kabineta.

S tastom na obisku pri Obami
Da misli Trump s Kushnerjem resno, kaže tudi to, da ga je prav zet spremljal, ko se je na povolilni četrtek v Beli hiši prvič sešel s še aktualnim predsednikom ZDA Barackom Obamo. V času, ko sta se Trump in Obama pogovarjala na štiri oči, se je Kushner pred Belo hišo sprehajal z Obamovim vodjo kabineta Denisom McDonoughom. In v četrtek, ko je Trump v Trump Towerju gostil japonskega premierja Šinza Abeja, sta bila na srečanju tudi zakonca Kushner.

Kushner je močno angažiran že kot član Trumpove tranzicijske ekipe ("oči in ušesa tranzicije", mu pravijo) in je lastnoročno dosegel, da guverner New Jerseyja Chris Christie v Trumpovi administraciji ne bo zasedal vidnejšega položaja (Trump ga je sprva hotel za podpredsednika). Prav Christie, nekdanji zvezni tožilec New Jerseyja, je bil namreč tisti, ki je pred več kot desetletjem sodno preganjal Kushnerjevega očeta.

Kushner naj bi se že sešel z odvetnikom, da bi se pogovoril, kako zaobiti pravne ovire, da bi se lahko pridružil novi administraciji. Zvezni zakon namreč prepoveduje uradnim osebam, da bi v svojih uradih zaposlili posameznike po sorodstvenih vezeh. Zakon velja od leta 1967, sprejeli pa so ga, potem ko je takratni predsednik John F. Kennedy na mesto generalnega tožilca postavil svojega brata Roberta. Kushner meni, da lahko zakon zaobide, če se odreče plači, svoj naložbeni sklad, delnice in New York Observer pa zveže v poseben sklad, ki mu med delovanjem ne bo dostopen.

Lahka tarča kritikov?
Da si Trump tako zelo želi Kushnerja v svoji ekipi, kaže na to, da namerava Belo hišo voditi, kot vodi svoje posle, pri katerih se močno zanaša na svoje otroke, predvsem na Ivanko ter sinova Erica in Donalda mlajšega. A številni imajo pomisleke glede tovrstne selekcije svojih sodelavcev, saj menijo, da bo Trump s tovrstnim početjem postal lahka tarča medijev in pravnih strokovnjakov. "Kot kaže, bi protinepotistični zakon Kushnerja povsem blokiral," meni Norman L. Eisen, ki je bil Obamov etični svetovalec. "Če bi g. Trump skušal zakon zaobiti in angažiral g. Kushnerja samo kot svetovalca prostovoljca, bi hodil po zelo trhlih (ustavnih) tleh."

In še: "Če pride do najhujšega, ko je resna kriza, ko mora predsednik reševati najtežja vprašanja, si želiš, da bi se predsednikov svetovalec spomnil, da je njegova prisega Ustavi na prvem mestu, pred družinskimi vezmi. Sposoben moraš biti reči "ne". Sposoben postaviti mejo. Sposoben zagroziti z odstopom in sposoben dejansko odstopiti. Z mesta zeta pa pač težko odstopiš."

Je pa res, da bi se Trump lahko pri svojih prizadevanjih za zaposlitev Kushnerja skliceval na primer Hillary Clinton, ki jo je takratni predsednik Bill Clinton, njen soprog, imenoval za vodjo posebne ekipe za zdravstveno reformo - kar se je sicer Clintonovima pozneje precej maščevalo. Primer je romal na prizivno sodišče, ki je presodilo, da Clintonova deluje kot vladna uslužbenka z vsemi pooblastili, razsodba pa je implicirala, da se protinepotistični zakon morda ne nanaša na Belo hišo ali neplačane položaje.

A v razsodbi je bilo takrat tudi zapisano, da ima prva dama edinstveno in prepoznavno vlogo pri pomoči predsedniku, za nameček pa še lastno pisarno in osebje, kar za Kushnerja ne bi veljalo.