Barack Obama je v Filadelfiji dejal, da Trump hvali Vladimirja Putina kot trdnega voditelja zato, ker napada manjše države, zapira nasprotnike, nadzira medije in poganja gospodarstvo v recesijo. Foto: Reuters
Barack Obama je v Filadelfiji dejal, da Trump hvali Vladimirja Putina kot trdnega voditelja zato, ker napada manjše države, zapira nasprotnike, nadzira medije in poganja gospodarstvo v recesijo. Foto: Reuters
Donald Trump
Donald Trump in Pam Bondi odločno zanikata, da bi bila njena odločitev proti tožbi povezana s politično donacijo. Foto: Reuters
Preiskava Trumpove fundacije

V nedeljo je 68-letna nekdanja prva dama ob odhodu s slovesnosti v spomin na žrtve terorističnega napada 11. septembra 2001 komaj stala na nogah, v avtomobil pa je vstopila šele ob pomoči treh oseb. Pozneje so iz njenega tabora sporočili, da ima pljučnico.

Med kratkim umikom iz predvolilne kampanje ji pomagajo tudi drugi vidni člani demokratske stranke na čelu z Barackom Obamo. Aktualni predsednik ZDA je v Filadelfiji okrog sebe zbral mlade in manjšine, kot jih je leta 2008, ko je nato v boju za demokratsko predsedniško nominacijo ugnal Clintonovo.

Obama kritičen do Trumpa in medijev
Tokrat je ostre kritike uperil proti Trumpu. V nagovoru je dejal, naj ne zanemarijo hrupa resničnostnega šova, ki ga zganja Trump, in se zavedo, da je zadeva resna, ter gredo 8. novembra volit Clintonovo, kot bi volili njega. Dodal je, da ni nobene resne primerjave med kandidatoma. Po njegovih besedah je Clintonova nepošteno izpostavljena dvojnim merilom, "njene skrbi za Američane pa ti vedno ne znajo ceniti".

Kritičen je bil tudi do medijev. Pravi, da je medijsko pokrivanje "najbolj nenavadne kampanje doslej" površno. Obama je prepričan, da mediji Trumpu nenehno preveč dovolijo brez kakršnega resnega izziva: "Na eni strani imaš kandidatko, ki je objavila za desetletja svojih davčnih napovedi, na drugi strani pa kandidata, ki v desetletjih noče objaviti ničesar."

Vodja demokratov v senatu Harry Reid je medije opozoril, naj ne pretiravajo z zdravjem Clintonove in malce pogledajo tudi 70-letnega republikanskega kandidata, ki ni vitek in se nenehno hvali, kako ima rad hitro prehrano. Trump svojih zdravstvenih informacij noče objaviti, čeprav to zahteva od Clintonove. Vodja njegove kampanje Kellyanne Conway je na ameriški televiziji MSNBC podobno zahtevala več informacij o Clintonovi, na vprašanje, ali bo Trump storil enako, pa se je sklicevala na pravico do zasebnosti.

Schneiderman znova preiskuje Trumpa
Newyorški pravosodni minister Eric Schneiderman, ki podpira Clintonovo, je povedal, da vodi preiskavo dobrodelne fundacije Trumpa zaradi številnih poročil o kršitvah. Schneiderman republikanskega predsedniškega kandidata že toži zaradi tako imenovane univerze. Schneiderman je preiskavo sprožil predvsem zaradi poročil časopisa Washington Post in ameriške tiskovne agencije AP. Trump menda vse od leta 2008 svoji dobrodelni fundaciji ni namenil niti dolarja, ampak je iz nje med drugim vzel 20.000 dolarjev za nakup lastnega portreta.

Fundacija je leta 2013 nakazala 25.000 dolarjev za kampanjo pravosodne ministrice Floride Pam Bondi. To je bilo v času, ko se je odločala, ali se bo pridružila Schneidermanu v tožbi proti Trumpu zaradi njegovega nepremičninskega tečaja, ki ga je imenoval Trumpova univerza. Bondi se potem ni odločila za tožbo, Trump pa je plačal 2.500 dolarjev kazni, ker je denar iz fundacije porabil za politične namene. Republikanci Schneidermanu odgovarjajo, naj raje preišče fundacijo Clintonove.

Preiskava Trumpove fundacije