Marco Rubio je dokazal, da lahko dobiva glasove volivcev latinskoameriškega rodu. Foto: Reuters
Marco Rubio je dokazal, da lahko dobiva glasove volivcev latinskoameriškega rodu. Foto: Reuters
Bernie Sanders je opozoril, da v vseh hipotetičnih anketah Trumpa premaguje z veliko razliko, zagotovo pa večjo kot Hillary Clinton, ki je spomnila, da je ona edina kandidatka, ki je na dosedanjih volitvah dobila več glasov skupaj kot Trump. Foto: Reuters
Sandersu tudi tokrat ni uspel nadomestiti zaostanka, ki ga ima za Clintonovo med temnopoltimi volivci. Njej ti zaupajo še zaradi Billa Clintona, Sandersa pa ne poznajo in mu ne dajejo glasov. Foto: Reuters

Portoriko je od ZDA odvisno ozemlje, volivci pase lahko udeležijo strankarskih volitev, nimajo pa pravice glasovanja na splošnih volitvah, ki bodo novembra. Skupaj z Vermontom in Mainom je Portoriko edina zvezna država, kjer lahko volijo tudi zaporniki. Tokrat jih je glas oddalo 6.000. Rubio je zanesljivo zmagal, saj je dobil več kot 27.000 glasov. Ted Cruz, ki je tako kot Rubio kubanskega rodu, je dobil nekaj več kot 3.000 glasov, kar je celo manj od Donalda Trumpa (5.000). Rubio, zvezni senator s Floride, je doslej zmagal le v Minnesoti.

Takoj po tem, ko je Trump Rubia pozval, naj se preneha potegovati za nominacijo, je ta dosegel pomembno zmago, ki mu je prinesla vseh 23 delegatov za nacionalno konvencijo stranke, ki bo julija v Clevelandu. Zdaj ima okoli 150 delegatov, v vodstvu je Trump z vsaj 384, sledi pa Cruz, ki jih ima tudi vsaj 300. V igri je še John Kasich, ki jih ima le 37. Kasicha je nazadnje podprl nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. Za predsedniško nominacijo potrebuje republikanski kandidat 1.237 delegatov.

Clintonova ohranja prednost
Po izidih demokratskih volitev v Mainu, kjer je Clintonova dobila najmanj 63 delegatov, Sanders pa kljub trem zmagam proti eni skupaj najmanj 66, je sledilo televizijsko soočenje obeh kandidatov. Sanders, ki je doslej zmagal v osmih od 19 držav, a zaostaja po številu delegatov, je konec tedna osvojil tri države, Nebrasko, Kansas in Maine, Clintonova pa le Louisiano, kjer pa je slavila z lepo prednostjo, in ta država je tudi dala največ delegatov.

Skupaj s tako imenovanimi superdelegati, to je strankarskimi veljaki, ki na konvenciji volijo po svoji pameti, ne glede na voljo volivcev, jih je Clintonova doslej zbrala najmanj 1.123, Sanders pa najmanj 484. Za zmago na konvenciji julija v Philadelphii jih je treba zbrati 2.383. Demokrati znova volijo že v torek v Misisipiju in Michiganu, znani pa bodo izidi volitev demokratov na tujem. Republikanci imajo v torek štiri tekme. Poleg Misisipija in Michigana so na vrsti še volivci na Havajih in v Idahu.

Clintonova našla način za zmago v Michiganu?
Clintonova in Sanders sta se pomerila na osmem televizijskem soočenju. V Flintu v zvezni državi sta bila ostrejša v razpravi, a še zdaleč ne tako kot njuni republikanski kolegi. "Demokrati veliko govorimo o vlaganju v duševno zdravje in vsi, ki so gledali republikanska soočenja vedo, zakaj je to potrebno," je dejal Sanders in spravil v smeh navzoče v dvorani. Clintonova je Sandersa kot vedno napadala zaradi podpore zakona o zaščiti proizvajalcev orožja pred tožbami po množičnih pokolih in trdila, da so njeni načrti za večjo enakost v ZDA bolj izvedljivi kot Sandersove obljube.

Sredi Michigana, kjer bodo demokrati volili v torek, je senatorju iz Vermonta zadala morda ključni udarec, ko je omenila njegovo nasprotovanje zakonodaji za rešitev ameriške avtomobilske industrije. Obama je leta 2012 gladko porazil republikanca Mitta Romneyja v Michiganu, ker je ta zagovarjal propad avtomobilske industrije, če si ne bo mogla sama pomagati. Podobna usoda verjetno čaka Sandersa, ki je Clintonovo skozi soočenje nenehno povezoval z Wall Streetom in drugimi posebnimi interesi velikih družb.

Oba za odstop Ricka Snyderja
Sanders vidi v višji obdavčitvi najbogatejšega odstotka Američanov in korporacij čudežno zdravilo, s katerim bo dobil dovolj denarja, da preobrazi družbo z brezplačnim šolstvom in zdravstvom. Clintonovo je obtožil, da je podpirala sporazume o prosti trgovini, zaradi katerih so delovna mesta uhajala na tuje, pri čemer je zvenel precej podobno kot Trump, za katerega je skoraj dejal, da bi si odrezal desno roko, da dobi priložnost za spopad na splošnih volitvah.

Oba kandidata sta zahtevala odstop ali odpoklic republikanskega guvernerja Ricka Snyderja zaradi škandala z zastrupljeno vodo v revnem mestu Flint. Bankrotirano mesto s polovico prebivalstva pod mejo revščine je bilo leta 2014 pod državno prisilno upravo, ko so zaradi varčevanja v mestni vodovod začeli spuščati umazano vodo iz reke Flint, ki je uničevala vodovodne cevi in v vodo spravljala svinec. "V Flintu dežuje svinec," je bila izjava Clintonove, ki bo ostala v spominu.

Do konca ju čakajo še tri soočenja
Prvič doslej sta kandidata spregovorila tudi o svoji veri. Clintonova je dejala, da veliko moli vsak dan, najbolj pa je molila, ko je bila z možem Billom v Beli hiši in iz občinstva je bilo slišati nekaj smeha ljudi, ki so se spomnili vseh škandalov na čelu s tistim s pripravnico Monico Lewinsky. Sanders, ki svoje vere ne poudarja, pa je izrazil ponos, da je judovske vere, in omenil, da so očetovo družino pobili nacisti med holokavstom, zaradi česar je od otroštva občutljiv na zažigalno politično retoriko. "Vsaka vera govori, da drugemu narediš to, kar želiš, da on naredi tebi," je dejal Sanders, za katerega je verovanje bolj moralno kot duševno vprašanje.

Do konca sezone imata demokrata na sporedu še tri soočenja. Naslednje bo v sredo v Miamiju, potem aprila in maja, pri čemer kraj in točen datum še nista določena. Republikanci bodo na odru še v četrtek prav tako v Miamiju in še enkrat 21. marca, ampak še ni znano, kje.