Se bodo vojne prihodnosti dogajale v vesolju? Foto: epa
Se bodo vojne prihodnosti dogajale v vesolju? Foto: epa
Pentagon je za razvoj vesoljskega orožja namenil več deset milijard dolarjev. Foto: epa
Izstrelitev rakete tomahawk v Sredozemskem morju
Izstrelitev rakete tomahawk stane ameriško vojsko 600.000 dolarjev. Foto: epa

Visoki predstavnik administracije je za časopis dejal, da naj bi nova predsedniška direktiva zamenjala tisto iz leta 1996, ki predvideva manj agresivno izkoriščanje vesolja.


Svoje mnenje o zadevi lahko izrazite na forumu.


Za razvoj orožja več milijard

Pentagon naj bi za razvoj obrambnega in napadalnega orožja, ki bi ga namestili v Zemljino orbito, namenil že več deset milijard dolarjev, čeprav o zadevi tako rekoč ni bilo javne razprave. Eden od programov predvideva namestitev orožja, ki bi na tarče na Zemlji streljalo izstrelke iz volframa, titana ali urana s hitrostjo prek 10.000 km/h.

Ameriški način bojevanja
Po pisanju časopisa naj bi bila direktiva že pripravljena, Bush pa naj bi jo podpisal v nekaj tednih. Pentagon trdi, da ne gre za militarizacijo vesolja. Kljub temu ameriške zračne sile verjamejo, da si morajo zagotoviti prevlado v vesolju. "Če poenostavimo, gre preprosto za ameriški način bojevanja," je dejal general Lance Lord. "Prevlada v vesolju ni naša rojstna pravica, vendar je naša usoda, naša misija in naša vizija za prihodnost," je dodal.


Originalni članek lahko preberete tukaj.

Dejanska namestitev orožja v orbito bi pomenila ogromen finančni, tehnološki, politični in diplomatski zalogaj, zagotovo pa bi naletela na silovit odpor mednarodne skupnosti in verjetno sprožila novo oboroževalno tekmo.

Za vsak napad 100 milijonov
Strokovnjaki so izračunali, da bi namestitev obrambnega sistema stala od 220 do 1.000 milijard dolarjev, vsak napad za vesoljskim laserjem pa bi lahko stal okoli 100 milijonov dolarjev. Za primerjavo - uporaba rakete tipa tomahawk stane 600.000 dolarjev.

Januarja 2001 je komisija pod vodstvom obrambnega ministra Donalda Rumsfelda predlagala, da bi morala imeti ameriška vojska možnost namestiti orožje v vesolje. Leto pozneje je Bush odstopil od 30 let starega sporazuma s Sovjetsko zvezo, ki je prepovedoval uporabo protibalističnih raket, strokovnjaki pa verjamejo, da se bo enako zgodilo s sporazumom ZN-a, ki prepoveduje namestitev orožja za množično uničevanje v Zemljini orbiti.

Aprila letos je ameriška vojska v orbito poslala mikrosatelit XSS-11, ki omogoča vohunjenje in motnjo komunikacij vojaških satelitov drugih držav.