Trg nebeškega miru v Pekingu vseskozi dobro varovan, tako da na obletnico pokola ni bilo opaziti posebnih dodatnih varnostnih ukrepov. Foto: Reuters
Trg nebeškega miru v Pekingu vseskozi dobro varovan, tako da na obletnico pokola ni bilo opaziti posebnih dodatnih varnostnih ukrepov. Foto: Reuters

Za kitajske oblasti nasilno zatrtje študentskih protestov 4. junija leta 1989 še vedno pomenijo tabu in ob 23. obletnici so uvedle spletno cenzuro na najbolj priljubljenem Twitterju podobnemu družabnem omrežju Sina Weibo za ključne besede, ki so povezane z obletnico, kot so "23", "sveča" in "ne bomo pozabili".

"Spet je tisti dan in spet so bila izbrisana številna sporočila," je napisal eden od uporabnikov.

4. junija leta 1989 je kitajska vojska na silo končala večdnevne proteste na osrednjem trgu v prestolnici. Kitajske oblasti nikoli niso sporočile števila žrtev, vendar jih bilo po podatkih organizacij za človekove pravice in pričevanju očividcev od nekaj sto do celo nekaj tisoč.

Peking vseskozi zagovarja obračun s protestniki, ki jih označuje za kontrarevolucionarje. Med spominjanjem tragičnih dogodkov so oblasti omejile gibanje več desetim oporečnikom, nekdanjim zaprtim po protestih in drugim aktivistom. Opozorili so jih tudi, da se jim ni dovoljeno pogovarjati z novinarji ali organizirati kakršne koli dejavnosti.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Mark Toner je kitajske oblasti pozval, naj javno pojasnijo, koliko je bilo žrtev, aretiranih ali pogrešanih. Nasilno zatrtje protestov je označil za "tragično izgubo nedolžnih življenj".