Bodo usmrtitve na električnem stolu ponovno postale praksa? Foto: Wikipedia
Bodo usmrtitve na električnem stolu ponovno postale praksa? Foto: Wikipedia
Protesti proti smrtni kazni. Foto: Reuters
Le redki so še zapori, ki imajo plinsko celico. Foto: Reuters
V 80. letih je usmrtitev s smrtonosno injekcijo postala vsesplošna praksa. Foto: Reuters

Večina ameriških zveznih držav, kjer smrtno kazen še izvajajo, je vse zgoraj omenjene metode opustila že pred več desetimi leti, da bi se tako prikupila javnosti in pomirila pravosodni sistem, ki je imel pomisleke o zadajanju "krutih in neobičajnih kazni", ki bi bile lahko v nasprotju z ustavo.

A, kot poroča Guardian, nekateri politiki zaradi pomanjkanja sredstev za smrtonosne injekcije in z njimi povezanih zapletov zdaj predlagajo alternativne načine usmrtitev. "To ni poskus časovnega preskoka v 19. stoletje ali na Divji zahod," zagotavlja republikanec iz Missourija Rick Brattin, ki je pred kratkim predlagal vrnitev strelskih vodov. "Gre samo za to, da slutim težavo in skušam najti rešitev, ki bo tako humana kot tudi najbolj ekonomična."

Srhljiva smrt zapornika v Ohiu
Naj spomnimo: pred dnevi se je v Ohiu na smrtno kazen obsojeni zapornik po vbrizgani injekciji še 15 minut dušil in hropel, saj so oblasti uporabile novo mešanico sredstev. Zadnje besede 9. januarja usmrčenega zapornika iz Oklahome pa so bile: "Čutim, da mi celo telo gori." Družina prvega zapornika, ki je skupno umiral kar 26 minut, je zdaj napovedala tožbo proti državi, če pa bi se taki primeri ponavljali, bi sodni procesi lahko izvajanje usmrtitev močno zavlekli.

"Ne bi bilo pošteno, da bi morali svojci žrtev na pravico čakati leta ali celo desetletja, medtem ko bi zakonodajalci in sodniki razpravljali o metodah usmrtitev," meni Brattin. Z njim se strinja tudi zakonodajalec iz Wyominga, ki je ta mesec vložil zakonski predlog za uvedbo strelskega voda, medtem ko generalni državni tožilec Missourija razmišlja o ponovni uvedbi plinske celice. Neki poslanec iz Virginie pa se bolj nagiba k usmrtitvi z elektriko.

Zmanjšanje spektakla
Ameriške zvezne države so vse navedene metode začele pospešeno nadomeščati s smrtonosno injekcijo pred približno 30 leti v želji, da bi bolj klinične usmrtitve z močnimi uspavali in zdravili, ki ustavijo delovanje srca, zamenjale nasilne in šokantne spektakle, pri katerih so obsojenci tudi bolj trpeli. Si pa v nekaterih zveznih državah obsojenci lahko izberejo alternativo injekciji - električni stol je tako na voljo zapornikom v Alabami, Arkansasu, Floridi, Kentuckyju, Oklahomi, Južni Karolini, Tennesseeju in Virginii - vse so južnjaške, pretežno republikanske države.
Arizona, Missouri in Wyoming dovoljujejo usmrtitve v plinski celici (čeprav je Missouri trenutno nima), Delaware, New Hampshire in Washington pa usmrtitev z obešanjem. Strelski vod je še vedno v veljavi predvsem za vojaške usmrtitve, zadnja usmrtitev pred strelskim vodom pa je bila izvedena leta 2010.

Število usmrtitev v ZDA sicer upada - ob vrhuncu, leta 1999, so jih izvedli 98, lani "le" še 39. Številne zvezne države so smrtno kazen popolnoma odpravile, tiste, ki pa pri njej vztrajajo, se v zadnjem času ubadajo s precejšnjim pomanjkanjem smrtonosnih sredstev in dilemami, kako učinkovita so. Pred kratkim so jim nehala dobavljati evropska farmacevtska podjetja, ki ne želijo, da bi njihove izdelke povezovali z načrtnim ubijanjem, s tem pa so ogrozila tudi dobavo zdravil, ki jih uporabljajo za zdravljenje po ameriških bolnišnicah. Zapori so morali najti alternative, kar je povzročilo kar nekaj zagat.

Michael Campbell, profesor kazenskega prava na univerzi Missouri - St. Louis, meni, da so številni politiki mnenja, da si obsojeni morilci preprosto ne zaslužijo usmiljenja, pri tem pa spretno izkoriščajo priljubljeno populistično misel, da si tisti, ki počnejo strašne stvari, enako zaslužijo tudi sami.