V ameriškem oporišču na Kubi ostaja še 61 zapornikov. Foto: Reuters
V ameriškem oporišču na Kubi ostaja še 61 zapornikov. Foto: Reuters
Guantanamo
Večina zapornikov v ameriškem zaporu je (bilo) zaprtih brez obtožnic ali sojenja več kot desetletje. Foto: Reuters
ZDA iz Guantanama izpustile 15 zapornikov

Kot poroča BBC, gre za največji transfer zapornikov v času administracije predsednika Baracka Obame. Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da gre za 12 jemenskih in tri afganistanske državljane. STA navaja poročanje francoske tiskovne agencije AFP, da zapornike v Združenih arabskih emiratih načeloma čaka vrnitev na svobodo, sicer pod določenimi pogoji in pod varnostnim nadzorom.

Ministrstvo je v ponedeljek izrazilo hvaležnost Združenim arabskim emiratom za njihovo "humanitarno gesto in pripravljenost za podporo prizadevanjem ZDA za zaprtje centra za pridržanje v Guantánamu". Aprila je bilo devet jemenskih zapornikov poslanih v Savdsko Arabijo, junija je bil jemenski zapornik po 14 letih zapora poslan v Črno goro, julija pa sta v Srbijo iz Guantánama prispela jemenski in tadžikistanski zapornik.

Večina zapornikov v zloglasnem zaporu je (bilo) zaprtih brez obtožnic ali sojenja več kot desetletje, zoper njih pa so ameriške oblasti sistematično izvajale mučenja. Obama je sicer pred prevzemom funkcije predsednika obljubil zaprtje zapora, a tega do zdaj tudi pri koncu drugega mandata ni storil. Bela hiša želi prepeljati preostanek zapornikov, vseh 61, v ZDA, a kongres temu nasprotuje.

Zapor, ki je v Guantánamu v ameriškem zračnem oporišču na jugovzhodu Kube, je odprl Obamov predhodnik George W. Bush po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Tam je bilo zaprtih tudi več kot 700 zapornikov, zapor pa ZDA letno stane 445 milijonov dolarjev.

ZDA iz Guantanama izpustile 15 zapornikov