Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters

Ruski viri so dejali, da je Putin leta 2023 javno in zasebno prek posrednikov, tudi prek bližnjevzhodnih arabskih partneric Rusije in drugih, pošiljal signale Washingtonu, da je pripravljen na razmislek o premirju v Ukrajini.

Putin naj bi predlagal zamrznitev konflikta na obstoječih linijah in naj ne bi bil pripravljen odstopiti katerega koli dela ukrajinskega ozemlja pod nadzorom Rusije, a predlog naj bi bil, kot so to videli nekateri v Kremlju, najboljša pot do nekakšnega miru.

Višji ruski vir, seznanjen s pogovori konec leta 2023 in na začetku letošnjega leta in ki je zaradi občutljivosti teme želel ostati anonimen, je dejal, da "stiki z Američani niso privedli do ničesar".

Drugi ruski vir je povedal, da so Američani prek posrednikov dejali Moskvi, da ne bodo razpravljali o morebitnem premirju brez udeležbe Ukrajine, zato so ti stiki propadli.

Tretji vir pa je dejal, da Američani niso želeli izvajati pritiska na Ukrajino.

Trije viri so dejali, da so se posredniki sešli v Turčiji konec lanskega leta, četrti diplomatski vir pa je dejal, da so na pobudo Rusije potekali neuradni rusko-ameriški stiki prek posrednikov, a da kaže, da ni iz njih nič nastalo.

Ameriški vir je medtem zanikal, da so potekali stiki med ZDA in Rusijo, in zatrdil, da se Washington ne bi spuščal v pogovore, ki ne bi vključevali Ukrajine.

Dejal je, da so očitno bili neuradni stranski pogovori med Rusi, ki niso v vladi, a da ZDA vanje niso bile udeležene.

Sullivan naj bi govoril z Ušakovom

Ideja ruske pobude je bila, da bi svetovalec Bele hiše za državno varnost Jake Sullivan govoril s Putinovim svetovalcem za zunanje zadeve Jurijem Ušakovom, s katerim bi se dogovorila o naslednjih korakih, je dejal eden od ruskih virov.

A v telefonskem pogovoru januarja naj bi Sullivan Ušakovu dejal, da je Washington pripravljen na pogovore o drugih vidikih odnosa, a da o premirju ne bodo razpravljali brez Ukrajine.

Drug vir je dejal, da ZDA, kot kaže, niso verjele, da je bil Putin iskren. "Američani niso verjeli, da je bil Putin iskren glede premirja, a je bil in je. Pripravljen je na pogovor o premirju. Obenem pa je Putin tudi pripravljen na boj, dokler bo potrebno. In Rusija se lahko bori, dokler bo potrebno," je dejal ruski vir.

Viri so še dejali, da Kremelj zdaj ne vidi smisla v dodatnih stikih z ZDA glede te zadeve.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da ne bo nikoli sprejel nadzora Rusije nad ukrajinskim ozemljem. Prepovedal je kakršne koli stike z Rusijo.

Kmalu bo minilo dve leti od začetka ruske invazije v Ukrajini. Foto: EPA
Kmalu bo minilo dve leti od začetka ruske invazije v Ukrajini. Foto: EPA

V ruskih napadih trije mrtvi, tudi otrok

Medtem so v ruskih napadih v bližini mesta Doneck na vzhodu Ukrajine umrli najmanj trije ljudje, med njimi otrok, še 12 jih je bilo poškodovanih, so sporočile lokalne oblasti. V napadu so bili zadeti stanovanjski bloki v kraju Selidove približno 20 kilometrov od frontne črte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi napadov so iz tamkajšnje poškodovane bolnišnice evakuirali približno 100 bolnikov, ki so jih premestili v bližnji mesti Pokrovsk in Mirnograd.

Guverner pokrajine Doneck Vadim Filačkin je sporočil, da se je prvi napad zgodil okoli 23.30, drugi pa danes ob 1. uri po krajevnem času. Ob tem oblasti niso podale podrobnosti glede vrste napada.

Iz obmorskega mesta Odesa pa poročajo o ruski vodeni raketi, ki jim jo je v torek popoldne uspelo prestreči, a so razbitine poškodovale dve stavbi. Poškodovanih ni bilo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Moskva: Uničili smo več ukrajinskih letalnikov

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je ruska zračna obramba uničila devet brezpilotnih letalnikov, izstreljenih iz Ukrajine, nad ruskima pokrajinama Belgorod in Voronež ter nad Črnim morjem.

Dva letalnika so sestrelili nad Belgorodom, enega pa nad Voronežem. Obe regiji na jugozahodu države mejita na Ukrajino. Nad Črnim morjem so uničili šest letalnikov.
Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je sporočil, da je bila ena poškodovana ženska hospitalizirana. Ruske oblasti sicer niso poročale o kakšni škodi.

Tako Rusija kot Ukrajina zanikata, da ciljata civiliste, pravita, da je namen napadov uničiti kritično energetsko, vojaško in transportno infrastrukturo.