V zadnjih 24 urah so po svetu potrdili 307.930 obolelih, kar je največ do zdaj. Pred tem so rekordno število okužb našteli 6. septembra, ko jih je bilo 306.857. Foto: Reuters
V zadnjih 24 urah so po svetu potrdili 307.930 obolelih, kar je največ do zdaj. Pred tem so rekordno število okužb našteli 6. septembra, ko jih je bilo 306.857. Foto: Reuters

"Vem, da v tem trenutku države ne želijo slišati te slabe novice," je v ponedeljek v Københavnu še dejal Kluge, ob tem pa razložil, da WHO pričakuje, da bo v Evropi oktobra in novembra dnevno število smrtnih primerov zaradi covida-19 naraščalo. "Vse težje bo," je opisal stanje, ki ga pričakujejo jeseni, in dodal: "Konec pandemije bo trenutek, ko se bomo kot skupnost naučili živeti z njo. To je odvisno od nas in to je zelo pozitivno sporočilo."

V zadnjem dnevu po svetu več kot 300.000 novih okužb

V Evropi se je število novih okužb s koronavirusom v zadnjih tednih močno povečalo, zlasti v Španiji in Franciji. Samo v petek je bilo na stari celini potrjenih več kot 51.000 novih primerov, kar je po navedbah WHO-ja več kot na vrhuncu epidemije v aprilu.

Cepivo po Klugovem mnenju pandemije ne bo končalo. "Sploh ne vemo, ali bo cepivo pomagalo vsem skupinam prebivalstva. Zdaj dobivamo nekaj znakov, da bo to pomagalo eni skupini, drugi pa ne," je pojasnil in dodal: "Če bomo morali naročati različna cepiva, bo to logistična mora."

Sorodna novica Indija v soboto z več kot 97.500 novookuženimi, največ na svetu do zdaj

Največji porast v Indiji, ZDA in Braziliji

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je število vseh okužb z novim koronavirusom na svetu rekordno. V zadnjih 24 urah so po svetu potrdili 307.930 obolelih, kar je največ doslej, poroča BBC. Okužbe so najbolj narasle v Indiji, Združenih državah Amerike in Braziliji.

Kot navaja WHO, naj bi v nedeljo zaznali rekordnih 94.372 novih primerov obolelih v Indiji, sledijo ZDA s 45.523 in Brazilija s 43.718 primeri covida-19. V prvih dveh državah so v zadnjih 24 urah odkrili več kot 1000 smrti, v Braziliji pa je umrlo 874 ljudi. Število obolelih je poskočilo tudi v Peruju, Izraelu, Južni Koreji in Avstraliji.

Po svetu je bilo od začetka pandemije potrjenih več kot 28 milijonov okužb z novim koronavirusom, polovica od tega na ameriški celini. Število smrti zaradi covida-19 po vsem svetu se je povzpelo na 917.417.

Sorodna novica Izrael z judovskim novim letom uvaja tritedensko karanteno

V Indiji 1000 smrti na dan

Največje število obolelih je še vedno v ZDA, sledi Indija, kjer so avgusta potrdili največ primerov covida-19 v posameznem mesecu, in sicer skoraj dva milijona. Glede na uradne podatke se je avgusta v Indiji v povprečju pojavilo 64.000 novih primerov na dan, kar je 84 odstotkov več kot julija. Zaradi bolezni covid-19 je v državi avgusta v povprečju vsak dan umrlo okrog 1000 ljudi.

Severna in Južna Amerika z rekordnimi številkami

Tretja na svetu po številu primerov covida-19 je Brazilija, kjer je do zdaj zaradi bolezni umrlo 131.000 ljudi, kar je največ v Latinski Ameriki.

V ZDA je več kot šest milijonov bolnikov s covidom-19, kar je skoraj četrtina vseh primerov na svetu. ZDA imajo tudi rekordno število smrtnih žrtev zaradi bolezni, in sicer kar 194.000.

Rekordi okužb po svetu

Nova Zelandija opušča ukrepe

Kot je napovedala premierka Jacinda Ardern, bo Nova Zelandija prihodnji ponedeljek odpravila stroge ukrepe, ki so jih oblasti sprejele, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa. Omejitve bodo predvidoma odpravili povsod, razen v največjem mestu Auckland, ki je žarišče drugega vala epidemije.

55 evropskih članic Svetovne zdravstvene organizacije v ponedeljek in torek na spletni regionalni konferenci razpravlja o odzivu na novi koronavirus in se dogovarja o splošni petletni strategiji. Foto: Reuters
55 evropskih članic Svetovne zdravstvene organizacije v ponedeljek in torek na spletni regionalni konferenci razpravlja o odzivu na novi koronavirus in se dogovarja o splošni petletni strategiji. Foto: Reuters