Testiranje na letališču v New Delhiju. V Indiji je do zdaj potrjenih 4,75 milijona okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters
Testiranje na letališču v New Delhiju. V Indiji je do zdaj potrjenih 4,75 milijona okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Število okužb s koronavirusom v Indiji trenutno raste z najvišjo stopnjo med vsemi državami na svetu. V zadnjem dnevu so potrdili kar 94.372 novih primerov okužbe s koronavirusom, s čimer se je skupno število okužb zvišalo na 4,75 milijona. Pred Indijo so po številu okužb samo ZDA s 6,4 milijona okuženih.

V soboto pa so poročali o največjem dnevnem porastu posamezne države od začetka epidemije doslej. Med petkom in soboto so potrdili 97.570, kažejo podatki univerze Johns Hopkins.

Indijsko zdravstveno ministrstvo je poročalo tudi o 1114 smrtnih primerih zaradi covida-19 v zadnjem dnevu. Skupno so v Indiji, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, potrdili 78.586 smrti s potrjeno boleznijo covid-19. A indijsko ministrstvo za zdravje ostaja optimistično, saj je vedno več tudi primerov tistih, ki so bolezen preboleli – delež ozdravljenih je 77,7 odstotka.

V Franciji več kot 10.000 novih okužb v enem dnevu

Vse več t. i. rekordov dnevnih okužb z novim koronavirusom pa je tudi v Evropi. V soboto so jih potrdili v Avstriji (869), kjer je danes potrjenih nekoliko manj okužb (463), na Madžarskem (916) in v Franciji, kjer je bilo kar 10.561 primerov. Danes o rekordu poročajo tudi iz Češke, kjer so potrdili 1541 primerov novih okužb.

Francoska vlada se želi izogniti novemu zaprtju države, "ljudje se bodo morali naučiti živeti z virusom in upoštevati ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa," je v petek, ko so potrdili 9406 novih okužb, dejal francoski premier Jean Castex. Francija je tudi prepolovila karantensko dobo iz 14 na zgolj 7 dni.

Sorodna novica Države, v katerih koronavirus (bojda) ne obstaja

Tudi zaradi izvajanja večjega števila testiranj se število potrjenih novih okužb z novim koronavirusom povečuje v Nemčiji, Španiji in Združenem kraljestvu – Zahodna Evropa postaja novo žarišče izbruha okužb.

V Evropi največ okužb v Rusiji

Glede na svetovno merilo je v Evropi država z največjim številom okuženih z novim koronavirusom Rusija, ki ima več kot milijon potrjenih primerov, za covidom-19 pa je umrlo 18.484 obolelih. Sledi ji Španija, ki jo je poleg Italije ob začetku izbruha epidemija najbolj prizadela. V Španiji je bilo do zdaj potrjenih nekaj več kot pol milijona okužb, okoli 30.000 je umrlih, nato pa sledita še Francija in Združeno kraljestvo, prva z nekaj več kot 370.000 okuženimi in 30.000 mrtvimi, druga s 360.000 okuženimi in 40.000 mrtvimi ter Italija (286.778 okužb, 7941 mrtvih) in Nemčija (260.5646 okuženih, 9427 mrtvih).

O najvišjem porastu okužb pa danes poroča Češka, ki ima zadnjih pet dni potrjenih več kot tisoč novih okužb na dan. 1541 potrjenih novih okužb z novim koronavirusom je največ do zdaj. Država z 10,7 milijona prebivalcev je ena med tistimi, kjer se okužbe najhitreje širijo. Vlada je sicer sprejela določene ukrepe, kot je obvezno nošenje zaščitnih mask, želi pa se izogniti popolni karanteni.

Zaradi višjega števila novih okužb z novim koronavirusom pa mnoge vlade ne želijo popustiti pri sprostitvi zajezitvenih ukrepov ali pa napovedujejo nove, kar sproža proteste.

Sorodna novica Francija, Avstrija in Madžarska z rekordnimi okužbami

Zaradi omejitvenih ukrepov vse več protestov

V bavarski prestolnici München se je v soboto zbralo okoli 10.000 protestnikov proti ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, podobni shodi so sicer potekali tudi drugje po Nemčiji.

Vendar pa tovrstni shodi postajajo vse bolj politični; po ocenah nemških oblasti se jih udeležuje vse več skrajnih desničarjev, ki so imeli samo letos govore na 90 demonstracijah proti ukrepom za zajezitev virusa.

Ko je v Berlinu več deset tisoč ljudi protestiralo proti "koronavirusni diktaturi" in "koronavirusni norosti", so bile med njimi tudi skupine t. i. Reichsburgerjev, ki ne priznavajo legitimnosti današnje moderne Nemčije. Opazili so tudi manjše skupine neonacistov in drugih desničarskih skrajnežev.

V Melbournu v policiste metali sadje

Tudi prebivalci Melbourna imajo dovolj že več tednov trajajočih strogih omejitev za zajezitev epidemije, vključno s policijsko uro in zaprtjem vseh nenujnih trgovin najmanj do 13. septembra. Protesti bodo potekali vsako soboto, dokler ne bodo ukrepi preklicani.

Tako na ulicah tega avstralskega mesta že drugi dan potekajo protesti, pri čemer se je manjši incident zgodil na tržnici, na katero so vkorakali oboroženi policisti, okoli 150 protestnikov pa je začelo vanje metati sadje. Protestniki so ob tem vzklikali "svoboda", "to ni policijska država", "bodite na pravi strani zgodovine". Policija je v soboto aretirala okoli 14 protestnikov, okoli 50 pa je izrekla globo zaradi ogrožanja javnega zdravja.

V avstralski zvezni državi Viktorii so potrdili 41 novih okužb z novim koronavirusom, sedem okuženih s covidom-19 je umrlo, s čimer se je število vseh umrlih zvišalo na 723.