Barack Obama po glasovanju v kongresu ni mogel skriti svojega navdušenja. Foto: EPA
Barack Obama po glasovanju v kongresu ni mogel skriti svojega navdušenja. Foto: EPA
Zdravstvena reforma
Kopija novega zakona s podpisi kongresnikov, ki so glasovali za nov zakon. Foto: EPA
(Prva) velika zmaga Obame

Za reformo zdravstvenega sistema, ki prvič v zgodovini prinaša zavarovanje za 32 milijonov nezavarovanih Američanov in ki bo ameriški proračun stala 940 milijard dolarjev, je glasovalo 219 kongresnikov, 212 pa jih je glasovalo proti. Proti so glasovali vsi republikanci in 34 demokratov, ki so prepričani, da bo stranka z reformo plačala previsoko politično ceno. Debata v predstavniškem domu je bila zelo živahna, trajala pa je več ur.

Predsednik Obama je bil po glasovanju navdušen, kongresnikom pa se je že zahvalil za potrditev reforme in dodal, da je bila njihova odločitev pravilna. "Dokazali smo, da smo še ljudje, sposobni velikih stvari," je povedal predsednik in dodal, da novi zakon sicer ne bo uredil vsega, kar manjka ameriškemu zdravstvenemu sistemu, a da bo premaknil zadeve v pravo smer.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je po glasovanju dejala, da gre za zgodovinski trenutek, ko zdravstvo v ZDA postaja pravica, in ne več privilegij. Povedala je, da so Američani demokrate izvolili tudi zaradi zdravstvene reforme, in spomnila, da za zakon ni glasoval nihče od republikancev, pa čeprav so vanj vključili tudi 200 republikanskih dopolnil.

Zavarovanje za vse Američane
Z novim zakonom bo zdravstveno zavarovanje prvič v ameriški zgodovini obvezno za vse. Zakon bo uvedel davke za premožnejše Američane, podjetja in posamezniki, ki ne bodo želeli plačati zavarovanja, bodo kaznovani, reforma pa temeljito posega tudi v delovanje zavarovalnic. Zavarovalnice, ki ne bodo hotele zavarovati ljudi z zdravstvenimi težavami, bodo prepovedane z zakonom.

S potrditvijo zakona v predstavniškem domu se je končal leto dni dolg proces popravljanja in spreminjanja zakona, ki v kongresu ni dobil niti enega republikanskega glasu. Zakon na poti do uveljavitve potrebuje le še podpis predsednika, kar pa naj bi se zgodilo zelo kmalu.

Pomembna politična zmaga predsednika Obame
Zdravstvena reforma je najpomembnejši notranjepolitični projekt ameriškega predsednika Baracka Obame, ki so mu ostro nasprotovali v republikanski stranki. Opozarjajo namreč, da je 940 milijonov dolarjev vreden zakon predrag za proračun in da daje državi neupravičene možnosti poseganja v zdravstveni sektor. "Ni nam uspelo poslušati Amerike," je dejal vodja republikanske manjšine John Boehner.

Potrditev zakona je tako pomembna politična zmaga predsednika Obame in demokratske stranke, njihovi politični nasprotniki pa so prepričani, da bodo na novembrskih kongresnih volitvah zanjo plačali visoko ceno.

(Prva) velika zmaga Obame