Barack Obama je še pred dnevi, s pismom nekega državljana v rokah, ki pravi, da bi potreboval zdravstveno zavarovanje, prepričeval ameriški kongres v Capitol Hillu, da podpre zakon. Foto: EPA
Barack Obama je še pred dnevi, s pismom nekega državljana v rokah, ki pravi, da bi potreboval zdravstveno zavarovanje, prepričeval ameriški kongres v Capitol Hillu, da podpre zakon. Foto: EPA
ZDA zakon zdravstvo reforma
Republikanci ostro nasprotujejo reformnemu zdravstvenemu zakonu, ki naj bi Američane hudo udaril po žepu. Foto: EPA

Vodja demokratov v predstavniškem domu John Larson je dejal: "Imamo glasove. Danes bomo pisali zgodovino." Toda za dosego 216 glasov za reformo ameriškega zdravstvenega sistema - to je dovolj, da bi predstavniški dom ameriškega kongresa že danes sprejel zdravstveno reformo - je bilo izrečenih veliko hudih besed. Republikanci so demokratom med drugim očitali, da je sistem univerzalnega zdravstvenega zavarovanja predrag in da le predstavlja vladni prevzem večjega deleža državnega gospodarstva.

Republikansko-demokratični kompromis
Kompromisni predlog predvideva zavarovanje 32 milijonov Američanov in znižanje proračunskega primanjkljaja za 138 milijard dolarjev v desetih letih in nato v naslednjih desetih letih skupaj za 1200 milijard. Iz predloga so umaknili poseben dogovor o popolnem zveznem pokritju stroškov zavarovanja za upokojence v Nebraski, kar je izsilil demokratski senator Ben Nelson. Zato je izgubil podporo demokratov v svoji državi, ni pa niti pridobil naklonjenosti republikancev iz svoje države.

Predstavniški dom kongresa bo nocoj po srednjeevropskem času opravil tri glasovanja, in sicer o pravilih razprave, senatni predlog reforme, potem pa še kompromisni z nekaj spremembami po želji predstavniškega doma. Nazadnje pa bo senat kompromisni predlog potrdil z navadno večino 51 glasov, Obama pa bo zakon podpisal.

V kompromisni predlog so demokrati dodali tudi reformo financiranja študentskih posojil. Posojila z zveznimi garancijami bo od zdaj izdajala le zvezna vlada, in ne več tudi banke, ki so študentom zaračunavale visoke obresti in kazni. S tem naj bi proračunu prihranili 60 milijard dolarjev in končali izkoriščanje študentov, poleg tega pa upajo na podporo nekaj izrazitih levičarjev v stranki, med katerimi je Dennis Kucinich iz Ohia, ki je pred dnevi odmevno prestopil k reformi.