Po napadu v Harkovu. Foto: Reuters
Po napadu v Harkovu. Foto: Reuters

Predstavnik ukrajinskih zračnih sil Jurij Ignat je dejal, da je ruska vojska v napadih uporabila nadzvočne, manevrirne in balistične rakete, vključno z vrsto X-22, ki jo je zelo težko prestreči. "Na naših monitorjih že dolgo nismo videli toliko rdečih tarč sovražnika," je dejal.

"Rusija je ponoči izvedla največji napad iz zraka od začetka vojne pred skoraj dvema letoma," je nato potrdil povedal vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni. Zračna obramba je prestregla 70 odstotkov izstrelkov, po zadnjih podatkih je bilo ubitih najmanj 30 ljudi, več kot 160 je ranjenih. Po navedbah Zalužnega so ruske sile nad Ukrajino iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze letalnikov.

Eksplozije v Kijevu. Foto: Reuters
Eksplozije v Kijevu. Foto: Reuters

Ukrajinski premier Denis Šmigalj pa je dejal, da je bila cilj javna in kritična infrastruktura. Po podatkih ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je Rusija v petek izstrelila okoli 110 raket. Med zadetimi objekti so izobraževalne ustanove, večnadstropni stanovanjski objekti, nakupovalno središče in porodnišnica, je v objavah na družbenih omrežjih še dodal ukrajinski predsednik.

Ukrajinsko vojno letalstvo je pozneje navedlo, da je zračna obramba sestrelila 114 od skupno 158 raket in brezpilotnikov.

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak pa je na družbenem omrežju Telegram izpostavil, da si Ukrajina prizadeva okrepiti protizračno obrambo, da pa mora svet videti, da potrebuje več mednarodne pomoči in sredstev za ustavitev nasilja. "Rakete znova obstreljujejo naša mesta, civilisti pa so tarče napadov," je izpostavil.

Moskva napadov ni komentirala. V dnevnem poročilu je ruska vojska sporočila le, da je med 23. in 29. decembrom izvedla 50 napadov in en veliki udar, pri čemer naj bi zadela vse tarče. Kot so še pojasnili iz oboroženih sil, so ciljali vojaške tarče.

Posledice padlega brezpilotnika v Odesi. Foto: Reuters
Posledice padlega brezpilotnika v Odesi. Foto: Reuters
Sorodna novica Varšava: Ruska raketa preletela nebo nad Poljsko

Zadeli stanovanjsko zgradbo, bolnišnico, šolo

O eksplozijah so poročali iz ukrajinske prestolnice Kijev, mesta Harkov na severu države, Lvova na zahodu, ki leži le 70 kilometrov od poljske meje, in Dnepra na vzhodu države. V zračnem napadu na stanovanjsko zgradbo v Lvovu je en človek umrl, trije ljudje pa so bili ranjeni. V Dnepru je izstrelek zadel porodnišnico, pri čemer je bilo ubitih pet ljudi, najmanj 20 je ranjenih. V Harkovu so obsežni napadi vzeli eno življenje, še osem ljudi je bilo poškodovanih. Rakete so zadele bolnišnico, stanovanjske zgradbe in industrijski objekt.

Poškodbe na šoli v Lvovu. Foto: Reuters
Poškodbe na šoli v Lvovu. Foto: Reuters

V Kijevu so napadi zahtevali dve žrtvi in ranili sedem prebivalcev. Kot je sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko, so se številni zatekli v stavbo podzemne železnice, ki pa je bila v napadih prav tako poškodovana. Rakete so zadele tudi šolo v mestu Odesa ob Črnem morju, pri čemer sta dva človeka umrla, sedem pa je bilo ranjenih, in cilje v mestu Dnipropetrovsk. Guverner Dnipropetrovska Sergij Lisak je povedal, da so bili v regiji ubiti štirje ljudje, 15 pa ranjenih.

Kot so dodale ukrajinske oblasti, so se alarmi za zračne napade zgodaj zjutraj sprožili po vsej državi.

Napade je obsodil visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell, ki je na omrežju X napad označil za "strahopetnega" in ponovil, da bo EU stal z Ukrajino, kolikor dolgo bo treba.

Posledice napada na Kijev

Zadnja letošnja pomoč Washingtona

V četrtek je Bela hiša Kijevu namenila še zadnjo letošnjo pomoč v orožju in opremi za obrambo pred rusko agresijo, vredno 250 milijonov dolarjev. Ukrajina je v tem svežnju dobila strelivo za topove, raketne sisteme in pehotno orožje kakor tudi sestavne dele za različne obrambne sisteme.

Silovit ruski raketni napad na Ukrajino